fredag, januari 06, 2006

Sverige - något mindre uselt

Andreas skriver en förnuftig kortis om Newsweeks hyllning av Sverige. Även jag tror att den kommer eka ett bra tag framöver, framför allt bland socialdemokrater. Så låt dem hålla på. För att kyla ner sig kan de ju alltid läsa Jonas slägga.

Utländska artiklar om Sverige får alltid fart på min patriotiska ådra. Känslan kan liknas vid när klasskamraterna snackade skit om ens föräldrar på rasten. Trots att man kanske inte alltid var överens med mamma och pappa så inte f*n tolererade man att de fick skit av någon annan liten snorunge. Artiklar som denna ger också en inblick i hur amerikaner måste känna sig mest hela tiden, när utlänningar kommer med åsikter och kritik om hur deras land är och bör vara.

Det är med andra ord inte utan viss stolthet som jag läser Newsweek-artikeln. Samtidigt biter jag mig i läppen bland annat när jag läser om Sveriges "fantastiska" från-vaggan-till-graven-sjukvård (senast Hanna var på sjukhuset fick hon vänta i sammanlagt sex timmar och betala 300 spänn för att få en sjuksköterska och en läkare att titta henne i halsen bara för att bli tillsagd att komma tillbaka nästa dag) och några av Europas bästa universitet – Lund och Uppsala nämns (ett-kryss-två-frågor på B-nivå-tentor, åtta timmar lärarledd tid i veckan och krav på att skriva kandidatuppsats i par med hänvisning till begränsade resurser).

För oss svenskar är artikeln av intresse, mindre för vad den berättar om Sverige (för det vet vi ju redan) och mer för vad den säger om övriga Europa. Att Sverige och de övriga nordiska länderna är ett föredöme gör mig minst sagt orolig över vilka länder vi ingått union med. För ärligt talat, inte är det väl något paradis vi lever i? Om EU-regionen ska har någon chans i framtiden måste länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien leda vägen. Framför allt eftersom de inte lyssnar på några andra. De sätter dagordningen och Sverige, Danmark och Finland kan i bästa fall få komma in med ett "ja, så tycker vi med" eller ett "nej, nu får det vara nog!".

I ljuset av Newsweeks artikel framstår tankarna på en nordisk union som allt mer tilltalande. Men å andra sidan, vilka ska vi handla med om resten av kontinenten sitter i jordhålor och käkar havregrynsgröt?

Kommentarer:
"Vi kan vara stolta men inte nöjda" - som Göran brukar säga. he, he.
 
Vad är det för fel på havregrynsgröt? OK att vi lever som hobbitar i dragiga rum kanske, men dissa fan inte havregrynsgröten!
 
Jag blir rätt lös i magen av havregrynsgröt... Hmm, kanske jag ska mejla Bodström om det, så att han vet.
 
Lite svammel:
Man kan ju dock fråga sig vad som hänt under de senaste åren. Hela skiten är i förfall. Massarbetslöshet och en sjukvård som bara blir sämre och sämre. Massiv segregation och avsaknad av flexibilitet på arbetsmarknaden. En statsminister som saknar visioner som sträcker sig bortom den egna maktens konserverande. Byt ut 2006.

Sedan är det som du säger ganska intressant att man ser Norden som något paradis. Hur fan är det ställt med Europa egentligen?

Men det är ju också så mycket som är bra med detta land, som exempelvis något jag funderat mycket på unde de senaste dagarna - den fria utbildningen. Rika föräldrar eller enorma lån är inget måste för att man ska kunna ta plats vid våra förnämsta lärosäten. Å andra sidan blir utbildningskvaliteten sämre och sämre. Varken Uppsala eller Lund platsar bland världens 30 bästa universitet (det är typ 18 amerikanska i topp+oxford och cambridge).

Sen vill jag ge dig credit för att du drar paralellen med utlänningar som kritiserar och säger hur det ska vara till USA. Inte många europeer som orkar tänka så.
 
"en sjukvård som bara blir sämre och sämre"?

Och vad drömde du sen?
Sverige är vida känt för vår högkvalitativa sjukvård som är bland den bästa i världen!

Kvaliteten är det absolut inget fel på alls. Effektiviteten däremot, suger. Köerna blir längre och längre och sjukvården hinner till synes med färre och färre patienter då mer pengar går åt till administration.

Kvaliteten dock är toppen, hävda inget annat!
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka