onsdag, november 30, 2005

Gnäll, gnäll, gnäll

Det är ganska mycket gnäll i den här bloggen. Jag är nog ingen gnällig människa egentligen, men när jag sätter mig ner vid tangentbordet för att skriva ett inlägg så handlar det ofta om att jag vill uttrycka missnöje, oro eller kanske obehag över något. Antagligen beror det på att det känns mer angeläget att påpeka saker som känns fel, än att konstatera att allt är frid och fröjd.

snodd från www.tromb.net

Men om min blogg är gnällig är det ingenting emot den timmertruck med gnäll som man får levererad med det senaste numret av samhällsmagasinet Tromb. Jag hade aldrig sett den tidigare, så jag plockade åt mig ett exemplar att läsa på tåget till Linköping. En färd som tar cirka två och en halv timme från Lund. Tromb räckte till Alvesta och det var bara en massa gnäll hela tiden.

Tromb 3/05 handlar om våra riksdagspolitiker och vilka jävla aliens de är.

– Dom är typ inte alls som oss ungdomar, det är ingen som lyssnar på oss ungdomar och vi ungdomar borde faktiskt ha mycket mer att säga till om och så där! Där har du Trombs budskap.

Att ungdomar inte syns i samhället och att de har lite att säga till om, är inte direkt någon ny ståndpunkt. Ebba Grön ville bara ha ett plejs för såna som dom och The Who tyckte att deras generation bara blev nedtryckt hela tiden. Det är på något vis den unga generationens lott. Och det är bra att kidsen är arga, för det är så som samhällsförändringar sker. Ungdomskulturen är omvälvande eftersom unga inte är insocialiserade och sitter i villan med Volvon och vovven och plasmateven på avbetalning.

Tromb säger sig företräda ungdomen, men man lyckas inte vara särskilt omvälvande. "Trött på likriktningen? Vill du läsa en ny oberoende tidning som inte tar upp ämnen ur samma tjatiga fyrtiotalistperspektiv?", frågar tidningens ledare. Problemet är att Tromb tar upp ämnen, vissa är riktigt intressanta, tittar på dem lite skeptiskt, och lägger tillbaka dem igen. Man tar upp den sneda åldersrepresentationen i Sveriges folkvalda församlingar, konstaterar faktum, gnäller lite, sedan är artikeln slut. Man går ut och intervjuar ungdomar på stan och låter dem gnälla lite. Den gnälliga boken "Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar" av Lena Sundström recenseras. Recensenten tycker att den är jättebra.

Sedan kommer tidningens temareportage: riksdagspolitikerna som inte är "som du". Man konstaterar att riksdagspolitiker är villaägare som reser gratis i tjänsten (gör inte alla det?), är äldre än genomsnittet i väljarkåren, är höginkomsttagare, inte anmäler sig sjuka, har feta avgångsvederlag och fuskar med föräldraledigheten. Allt det här är viktiga saker som absolut förtjänar att granskas. Synd bara att Tromb inte gör det. Det tar mig fem minuter att läsa igenom alltihop och dessutom titta på de fina bilderna ett bra tag (som f.ö. är hela tidningens behållning).

Tromb är mer eller mindre fullständigt befriad från substans. Syftet med nätverket som ger ut tidningen är att "stimulera till samhällsdebatt och engagemang bland unga". Själv blir jag bara uppgiven och matt av allt gnäll. Det mest illavarslande är att numret som jag läst, enligt tidningens hemsida, är det tjockaste numret hittills. Jag är nästan sugen på att hitta ett tidigare nummer bara för att se hur man kan göra en tunnare tidning.

Nu har jag ju också gnällt, tänker kanske du, kära läsare. Ja, det jag har, men du har inte betalat 39 spänn för att kunna få läsa gnället. Dessutom har du en lysande möjlighet att be mig att dra åt skogen genom att droppa en syrlig kommentar, som jag garanterat läser. Och det finns hundratals andra bloggar – skrivna av ungdomar – som är både intressantare och mindre gnälliga än samhällsmagasinet Tromb, och de är alla helt gratis.

Kommentarer:
Nu tycker ju iofs jag att min blogg är rätt meningslös och gnällig ( fast främst ouppdaterad), men jag måste säga att det var en adekvat och "syrlig" recension av en tidning.

Det är väl dock rätt trist om unga tidningsmakerskor skall gå på pumpen direkt, trots deras "tappra försök" ( har inte läst tidningen själv).

Omslaget är snyggt i vart fall. Kovasna har fått den urklippt och uppsatt på sin dörr.
 
Ledsen att göra dig besviken men min kommentar blir inte syrlig: jag tycker att det var kul skrivet. Trots detta får vi väl uppmuntra "unga tidningsmakerskor" som "ola svedin" skrev - om tidskriften kostar 39 spänn kommer väl de berömda marknadskrafterna at avgöra om det är hållbart eller inte.

Jag -som är flera generationer äldre- ägnar mig också huvudsakligen åt att gnälla över hur hemskt allting är (nuförtiden) men det är alldeles gratis.
 
"Tidningsmakerskan" heter Pelle Oskarsson. Men visst bör alla initiativ till nya svenska publikationer inom samhällsdebatt uppmuntras.

39 kronor var "specialpris". Ordinarie pris är 59:-. Lika mycket som t.ex. Arena, i mina ögon landets bästa samhällsmagasin. (fick nya nummret idag). Ett magasin som Tromb förtjänar inte att ens stå på samma hylla.

Läste på Vassa eggen att målet med Tromb var "en stabil upplaga på 20-25 000 ex". Jösses!
 
förstår inte gnället. tycker själv att Tromb är ett riktigt schysst magasin och sverige behöver verkligen fler samhällsgranskande tidningar.

visst, den är inte allt igenom perfekt men säg den tidning som är det...
 
Sverige behöver absolut fler samhällsgranskande tidningar. Problemet är att Tromb knappt granskar någonting i sitt höstnummer.
 
Hej!
Här kommer en respons på detta från oss i redaktionen på Tromb.
Synd att du inte tycker om vår tidning Erik.
Men lite skönt och roligt är det i alla fall att du hetsar upp dig. Hade du läst den i mer än 5 minuter kanske du till och med hade uppskattad den. ( Eller hetsat upp dig ännu mer nära hjärtinfarketens rand.)
Vad är det som du producerar själv som är så mycket bättre. Är det din blogg kanske?
Eller är det månne, Café, Hänt i Veckan, Villa & trädgård, Expressen o Aftonbladet eller Bonnierpressen i största allmänhet som du tycker är så mycket bättre?
Nåja, kul med respons även om den är negativ. Älltid roligt om någon retar upp sig och bli förbannad.
Men det vore förståss kul om du läste mer än fem minuter innan du tror dig veta allt om vår tidnings kvaliteter. Och roligare med postiv respons.
Med tanke på att vi försöker erbjuda ett lite roligare och alternativ som inte är lika perspekitvlåst och likriktat som våra alldeles perfekta mainstreemedia så får vi väl anta att dessa tidningar tillfredställer dig.
Dock - när man hetsar upp sig brukar det då och då peka på att det är något som man känner är fel och som det bör debatteras mer kring.
Eller?
Vi hoppas också att du inte tar illa upp om vi frågar din om dina synpunkter på din blogg är personliga eller om du därigenom representerar något partipolitiskt intresse eller någon form av branschorganisation, idérörelse eller intresseorganisation?
 
Hej Erik!
Lite sent om sider läste vi på tidningen Tromb din betraktelse av vår tidning som: "timmertruck med gnäll som man får levererad med det senaste numret av samhällsmagasinet Tromb."
Tror att det avser Tromb nr 3/05 och vi har sedan dess också gett ut ett par tidningar till och tidigare också ett par böcker på liknande tema.
Men eftersom vi tycker att det är viktigt med läsarrespons vill jag gärna fråga dig vad det är som du menar är gnälligt?
Är det månne att vi redovisar det faktiska läget när det gäller den bristande representativiteten i de politiska församlingarna I Sverige?
( Unga i åldern 18-29 år har 1,4 % av mandaten i riksdagen trots att de motsvarar 19 % av väljarkåren samtidigt som ålderskategorin 50-64 år har egen majoritet i riksdagen, trots att de bara motsvarar 25 % av väljarkåren.)
Eller kanske att vi i det följande numret redovisar att de ekonomiska generationsskillnaderna mellan yngre och äldre generationer tredubblats på tjugo år.
Ska vi kanske undvika att redovisa det faktaläget så att du slipper känna att det är fel och gnälligt?
Läser att du själv skriver en magisteruppsats i statsvetenskap om miljöpolitik och etanol. Utgår ifrån att du helt och hållet undviker att nämna problemställningarna inom området i den uppsatsen? Det skulle ju lätt kunna betraktas som gnälligt.
Om om man saknar bra sakargument vinner man ju alltid poänger och debatten genom att kalla kontrapartens fakta för gnällig/gnälligt. Ett fullständigt lysande retoriskt formgrepp att vara stolt över?
Bloggande tycker jag är bra. Fler människor behöver komma till tals med sin uppfattning. Men kanonbra om man i sitt tyckande om tex tidningar då och då läser tidningen man tycker sig ha anledning att såga.
Med ditt miljöintresse, läste du tex reportaget ”Demokratiska röstskolkare” om rättvisemärkt, kravmärkt och ekomärkt i tidningen?
Nåja. Vi tycker att det är bättre om våra läsare blir förbannade än om de blir likgiltiga. Läs gärna någon mer av våra tidningar. Du har chans att blir förbannad och fördöma dom sisådär 4-5 gånger om året.
Annars finns det ju alltid någon nördig datatidning, hus & hem, villa & trädgård, Expressen, Aftonbladet och Hänt i Veckan med deras lysande journalistik som du kan läsa.
Läste för övrigt tex din blogg ”Framtiden är välutbildad och arbetslös” som kanske hade kunnat funka som ”gnällig” och probleminriktat personligt debattinlägg och politiskt krönika hos Tromb trots att vår tidning är noga med att betona vår rill som oberoende, partipolitiskt obunden och religiöst obunden.
Jag hoppas också att du inte tar illa upp om jag frågar din om dina synpunkter på din blogg är personliga eller om du därigenom representerar något partipolitiskt intresse eller någon form av branschorganisation, idérörelse eller intresseorganisation?

Mvh

Pelle Oskarsson
Chefredaktör Tromb
www.tromb.net
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka