tisdag, mars 21, 2006

Freivalds, syndabocken

Jag har aldrig varit något fan av Laila Freivalds. Hon kan inte hantera media och verkar också vara en stel och oengagerad chef. Sveriges utrikespolitik har inte varit särskilt spännande under hennes tid som minister.

Detta är dock inget skäl för att kräva hennes avgång, särskilt inte från Perssons ministär. En ministär som mer än något annat präglas av profillöshet, undflyende och ovilja att ta ansvar. Freivalds är en i mängden av ministrar som förtjänar att få sparken.

Det är ödets ironi att hon ersätts – låt vara bara för några dagar – av Bosse Ringholm, en långt mycket mer inkompetent minister som, om han bedömts efter samma måttstock som Freivalds, hade fått gå redan i höstas. Samma sak gäller Björn Rosengren som förbrukade sitt politiska förtroendekapital många gånger om. Först som ordförande för TCO sedan som näringsminister. Och så får vi inte glömma Thomas Bodström som på egen hand håller på att montera ner det öppna demokratiska samhället.

Frågan som bör ställas är alltså inte varför Laila Freivalds får gå. Till det finns skäl så det räcker och blir över. Istället bör man fråga sig varför det är just Freivalds och ingen annan. Av alla inkompetenta ministrar i regeringen bara råkar det bli den bistra äldre damen.

Visst, tsunamikatastrofen sköttes säkert riktigt illa av regeringen. Visst, Freivalds bär ett stort ansvar för det. Visst, det är helt i sin ordning att hon ställs till svars för det. Men, den som bär det största ansvaret är mannen som utsett alla dessa inkompetenta ministrar, Göran Persson. Men han har visat sig vara en mästare på att fly undan ansvar och ställa sig vid sidan om sin egen politik och sina egenhändigt utsedda ministrar.

Kommentarer:
Låt oss inte falla djupare in i någon form av socialdemokratisk ansvarslöshetskultur. Det är klart att ansvar ska utkrävas. Hon har gjort sig skyldig till grundlagsbrott och genom sättet hon agerat på hotat våra demokratiska fundament. Att hon dessutom gullade med en arabisk diktaturstat är i jämförelse en parantes, men oavsett vilket mycket obehagligt.
 
Jo, men frågan jag ställde mig var varför det råkar bli just Freivalds som ställs till svars. Jag tror inte att det handlar om att hon gjort sig mer skyldig eller visat upp större inkompetens än många andra i Perssons ministär. Hennes avgång rör sig snarare om en medielogik som utgår ifrån nyhetsrapportering i svart/vitt och en dragning åt enkla svar på komplexa frågor. Dessutom: Freivalds kunde helt enkelt inte hantera media.

När drevet går, vilket det tveklöst gjort i Freivalds fall, gäller det att kunna förhålla sig kritisk till både den mediala och politiska dagordningen. Som sagt, när det gäller äventyrande av demokratiska fundament är både Bodström och Leijonborg långt mer "skyldiga" än Freivalds.
 
Jag håller absolut med angående Perssons bananrepublikstyre och det var ju faktiskt han som fick vassast kritik från 26 december-kommissionen, även om de borgerliga realpolitiskt struntade i detta och försökte välta endast Freivalds.

Det är emellertid ingen ursäkt för Freivalds att media jagat henne. Detta handlar om SD-kuriren och hon har som sagt brutit mot konstitutionen och därför är det rätt att hon avgår.

Vad gäller Bodström och Leijonborg kan man tycka vad man vill, men de har iaf inte kränkt någon grundlag. Även om deras buggningsiver kan sägas tumma på Regeringsformens första kapitel, paragraf 2: "Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet" och "det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områdensamt värna den enskildes privatliv och familjeliv". Det är dock som sagt en annan historia.
 
Appropå andra ministrar ja...

Jag säger bara en sak: Ringholm!?!?

Och så en till: Kön (inte den i affären eller den vid biljardbordet, utan det mellan benen)

Klart som korvspad!

Förresten: besserwisserkommentarer kan med fördel tigas ihjäl.

/Hanna (vet alltid bäst)
 
I guess freivalds is a fvckin' liar after all then!
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka