tisdag, februari 14, 2006

Idag är vi alla svenskarÅh vad jag älskar sport när den är såhär! Jag vet att det är primitiva nationalkänslor och att jag egentligen inte har något gemensamt med de svenska skidåkarna mer än att vi råkar vara födda inom samma gränser. Men mot bakgrund av de senaste veckornas internationella käbbel runt Muhammed-bilderna är det så befriande och underbart att kunna glädjas åt något som är helt befriat från politiska och religiösa undertoner.

Den senaste gången Sverige tog OS-guld var när Tommy Salo slajdade in Tre Kronor i historieböckerna under OS i Lillehammer 1994, för tolv långa år sedan. Sedan dess har de olympiska vinterspelen varit en jämngrå historia sett genom svenska ögon. Nu sitter jag och ser hur de svenska stafettlagen dammar hem TVÅ guldmedaljer inom loppet av tjugo minuter! Anna Dahlbergs och Lina Anderssons insats är den mest beundransvärda. Ingen väntade sig en vinst, utan kanske, kanske en medalj. Andersson verkade helt slut på sin näst sista sträcka och därför kom hennes fantastiska målspurt som en underbar blixt från klar himmel.

Thobias Fredriksson och Björn Linds insats var mer väntad men likväl en makalös prestation. Fredrikssons sista stapplande stavtag på den näst sista sträckan och Linds till synes fjäderlätta skutt iväg från norrmannen Hetland på målrakan kommer att bli svenska idrottsklassiker.

För en stund så glömmer jag all skit runt omkring i världen, alla småaktiga rasister och hatande fundamentalister trängs bort i den norditalienska vintersolen där vi alla, dagen till ära, är svenskar.


Titta på guldåken

Kommentarer:
En skön post, Erik! Det var stort i onsdags. Trots att man är skåning och knappt sett snö blir man nästan storsvensk nationalist under dessa veckor som till huvuddelen ägnas åt TV-tittande! Och det är något som är så jävla äkta med norrlänningar. En trevlig kontrast till den fotboll man annars har som huvudsport.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka