tisdag, mars 07, 2006

Pettah och politiken

Jonas har väl egentligen skrivit det som behöver skrivas om Petter Alexis, eller ska vi kalla honom ”Pettah”? När Jörgen var och hälsade på här nere i Lund i helgen så blev ”V-power!” vårt stridsrop, men det slog oss efter ett tag att det lätt kunde missuppfattas som ”Vit makt!”, särskilt i kombination med ett v-tecken och en knuten näve.

Hur som helst, bara den bästa bensinen är bra nog i Pettahs SUV och alla fildelare borde avrättas och i Sverige får man inte tjäna pengar för det är fult. Alltsammans är naturligtvis hur kul som helst. En rappare på dekis som vill göra det klart för hela Sverige att det faktiskt ”går bra nu”. Var det någon som undrade? Är det någon som är intresserad? Det finns få saker som är så komiska som när personer utan självdistans går ut och lämnar öppet mål utan att fatta ett dugg.

Petter skryter med att han köper extra dyr bensin i ett läge där den vanliga bensinen kostar elva spänn litern och klimatförändringar är ett av de största globala miljöhoten. Det är helt okej, han är inte första, det fåniga är att han tror att det är nåt slags statement. Det blir än värre när han häver ur sig klyschan, ”i Sverige får man inte säga att man tjänar pengar”. Nähä Petter, vem är det som hindrar dig?

Förut tyckte jag att Petter verkade vara en kul kille. När Fredrik Strage avfärdade hans första album som ”grötrim” satte Petter ett citat från recensionen i sin annons. Strage fick dessutom vara med i Petters nästa video. Det har ofta varit lite grötrim över Petters musik, men den har ju sålt ändå. Partymusik behöver inte vara så himla briljant, bara det svänger. ”Det går bra nu” svänger också, och texten skulle vara lite kul om det inte vore för att Petter menar blodigt allvar med den.

Många artister, från Sean Paul och Boyzone till Liam Gallagher, har insett att man inte behöver uttala sig i politiska frågor bara för att man är känd. Det formulerades nog bäst av Povel Ramel när han sa att ”bara för att jag kan skriva en behjälplig boogie woogie betyder inte det att jag har något att säga om läget i samhället”. Samma sak gäller Petter. Bara för att han kan skriva tjyssta grötrim betyder inte det att han har något att säga om fildelning och när han skryter med att han bara vill stoppa Shell V-power i sin bil, säger det ingenting mer än att han är pinsamt mottaglig för enkla marknadsföringsknep.

Kommentarer:
Ye.
 
Gangstakulturen är inte särskilt nyttig för samhället eller individen. Personligen har jag en jävla avsmak för flashande med pengar. Visserligen har han tjänat dem själv - men vafan - V-power?

Skall jag behöva gå med i Hållbart Universitet, eller vad är det som händer med mig?
 
Hur mycket gangstakultur kan det komma från en Konstfacks-wannabe från Södermalm?
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka