torsdag, januari 26, 2006

Vad gör han där?!

snodd från aftonbladet.seJag kan inte svälja att Lars Adaktusson är SVT:s korrespondent i Mellanöstern. Sverige, ett land där en kvarts miljon människor talar arabiska och Sveriges Television väljer en frikyrklig, vit, medelålders man med fluffigt hår, utan några som helst kunskaper i arabiska, att rapportera från det palestinska parlamentsvalet.

ETC uppmärksammade det tidigare i höstas men det förtjänar att påpekas igen. När jag som tittare tar del av rapporteringen om Hamas seger igår är det enda jag kan tänka på i hur stor utsträckning som den rapporterade bilden beror på att Adaktusson inte kunde hitta en bra tolk. När han rapporterar om att ”tidningrna talar om en sensation”, är det att likställa med att Jerusalem Post talar om en sensation eller har han suttit med en tolk och läst alla de lokala palestinska tidningarna?

När Lars Adaktusson lämnar Hilton Jerusalem för att intervjua ”folk på gatan”, hur långt från hotellet går han? Väljer har intervjuobjekt baserat på sannolikheten att personen i fråga kan engelska? Och om det händer något oväntat och hastigt, typ en självmordsattack, måste då Lars först ringa upp sin vän tolken innan han kan göra sitt inslag i Rapport?

Jag har en krypande känsla av att Adaktusson baserar en stor del av sin rapportering på telegram från engelskspråkiga nyhetsbyråer. Hans inslag om valet i Palestina har varit tunna och stapplande. När han kommenterade de första valresultaten i Rapport så sa han att de verkade smått sensationella. Dock talade han inte om på vilket sätt de skulle vara sensationella vilket lämnade tittarna som frågetecken, hade Hamas fått väldigt många röster eller väldigt få röster? Det fick vi inte veta eftersom Rapport var tvungna att gå vidare till nästa programpunkt som handlade om att Google censureras i Kina (f.ö. årets hittills största icke-nyhet).

Kommentarer:
Icke-nyheten i Googles horande till den kinesiska regeringen är nog inte en icke-nyhet. Slutsats: Alltså en nyhet; någonting med nyhetsvärde. Saken är ju den att Google anpassat sig till Kina, inte att Kina censurerat Google väl på plats.

Det drar ju mkt glans från deras hippa image iaf. Även om det är rätt trendigt att gilla folkmördare och agera dess apologet i alla sorters sammanhang.


Apropå ingenting; Visst var det mysigt när Adaktussson stod och intervjuade Carl Bildt såhär på morgonkvisten, i hotellkonferensrummet i Israel?... Det kändes som Agenda rakt igenom.
 
Men va fan Ola, det är ju knappast första gången som ett företag har förekommit en regim för att få verka på en lukrativ marknad. Vad är det som är så speciellt med Google och vad får dig att tro att de skulle lyda under en högre moral än något annat företag?
 
Jag vet inte, men det knäcker lite illusioner om det hippa och alternativa Google.

Ericsson och alla andra storföretag slemmar också upp mot stöveldiktaturer, men jag förväntar mig heller inget annat.
 
Visst är det så. Google har ju en helt annan image än andra storföretag i branschen som Sony, Microsoft och Electronic Arts t.ex.

Kolla här, det är ganska bisarrt:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Google-sensorship-China-TienAnMen.png/750px-Google-sensorship-China-TienAnMen.png

Den där bilden med Wang Weilin framför stridsvagnen är för övrigt den kanske starkaste bilden från förra seklet. Kan inte komma på något liknande just nu iaf.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka