måndag, januari 30, 2006

En dansk dumskalle

Jag måste säga att jag är imponerad av den grad av ödeläggelse och förstörelse som Jyllands-Posten har lyckats åstadkomma genom sitt agerande de senaste dagarna. Danska flaggor bräns, danska företag bojkottas och danskar är utsatta för hot över hela den muslimska världen. Visserligen har alltså Jyllands-Postens chefredaktör Carsten Juste bett om ursäkt ikväll, dock inte för de publicerade satirbilderna på profeten Muhammed, utan för att ha ”kränkt många muslimer”. Vad betyder det egentligen? ”Vi är ledsna för att vi kränkt en stor del av den muslimska världen, men vi är inte ledsna för det vi gjorde som kränkte en stor del av den muslimska världen”, eller?

snodd från www.politiken.dk

Jag tänker att bara i Danmark kan detta ske. Och bara i Danmark kan man göra dåligt värre på det här sättet. Juste hänvisar tjurigt till yttrandefrihet och religionsfrihet, ”publiceringen av bilderna strider inte mot dansk lag”, säger han. Det skiter vi fullständigt i!, ropar alla andra inblandade. Diplomatiska protester har kommit från ett stort antal arabiska länder och danska företag bojkottas till en kostnad av miljontals kronor dagligen. ”Det som tog oss 40 år att bygga upp verkar nu försvinna på fem dagar”, säger Arlas utlandschef till DN. Arla som av en direkt konsekvens av bojkotten nu tvingas avskeda över 100 anställda på mejerier runt om på Jylland.

Statsminister Rasmussen har även han lyckats göra dåligt värre genom att vägra ta emot ambassadörer från elva muslimska länder för att diskutera frågan. ”Jag har ingen åsikt så det finns inget att diskutera”, var hans minst sagt tjuriga svar.

Danmark slåss mot väderkvarnar och i bakgrunden finns naturligtvis Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaar som lägger skulden på ”danska extrema imamer”. Allting är alltså i själva verket danska muslimers fel, även om det för en utomstående verkar ganska klart att det är rasistiska jyllänningars fel.

Visst, det kanske är jobbigt att vara dansk i Mellanöstern just nu, men det är ingenting jämfört med hur ännu mycket jobbigare det kommer bli att vara muslim i Danmark framöver.

Kommentarer:
Tack för din kommentar på min blogg Erik. Dock anser jag att du har helt fel...

Jag har uppdaterat posten och svarat på din kommentar.

:-)
 
Allright, debatten fortsätter där!
 
En positiv bieffekt av hela historien är att våra vänner danskarna fått sig en nyttig lektion i globaliseringens positiva effekter: att man kan inte behandla sin egen minoritetsbefolkning som skit och sedan förvänta sig att man ska kunna sälja sina produkter till minoritetsbefolkningens ursprungsländer.
 
Absolut! Som sagt, det känns ganska typiskt att det är Danmark som råkar ut för detta, vad orsaken än må vara.
 
Tack för dialogen på min blogg erik. Jag tänkte mest meddela att jag tänker hålla ett extra öga på dig i fortsättningen. Läs Gärna vad HaJa skriver, han tycker jag skriver både nyanserat och vettigt:
http://www.haja.nu/2006/01/efter-urskten.html
 
Jag menade ju att "JAG tycker HAN skriver både nyanserat och vettigt." :-)
 
Hehe, jo jag förstod det. Jag håller också med Håkan. Frågan är naturligtvis komplex och det finns många olika aktörer som kan anses vara "skyldiga". Jag är den siste att uppmuntra eller stödja religiös fanatism. Det jag vänder mig mot är undertonen av sökt konfrontation som finns hos Jyllands-Posten. Konflikten är onödig och tjänar inget högre syfte än att danskarna lyckas distansera sig ännu lite mer genemot "de andra" (av vilka en ansenlig del faktiskt bor i Danmark, som Jack mycket riktigt påpekade).
 
Nej, det har du helt rätt i Erik. Syftet med publiceringen kan mycket väl vara ren provokation, och det har jag fått intrycket av att det var till viss del. Man ville visa att det är "förbjudet" att publicera en bild på Mohammed. Och den debatten lyckades man ju få igång, kanske lite väl mycket?

Det känns lite som att vi har diskuterat "förbi" varandra och pratat lite om olika saker. Du har pratat om lämpligheten att publicera bilderna och jag har pratat om rätten att få göra det.

Jag skulle vilja sammanfatta diskussionen med att säga, att de på JYLLANDS POSTEN som publicerade bilderna ÄR RIKTIGA PUCKON! Det är å andra sidan tack vara vår liberala yttrandefrihet som jag kan säga detta utan att råka ut för represalier, och så vill jag att det ska förbli...
 
Utmärkt sammanfattning. Vi står enade mot trångsyntheten.
 
Erik,

It's a damn good blog you have put up, and despite my ever-lousy Swedish I really enjoy reading your thoughts here. Whenever I'm curious about knowing what's current in our western neighbour, this is nowadays the portal for that. Do you mind if I link it to my own blog?

As well, regards from Europe's gastronomical superpower and very own madhouse. So far it's been both a wonderful stay and a healthy lesson how not to run things - la Bella Italia is a beautiful country and a feudal society, economy, you name it.

What comes to the cartoon kerfuffle, I've found a bit disturbing how selectively some countries are gathering to 'defend the freedom of speech'. Take Italy, where the role of newspapers is still merely to justify/bash the prevailing policy-making, depending on your own leanings.

At least big dailies like La Stampa and Corriere della Sera have eagerly reprinted the drawings here. They have also been very generous to publish ideas of Oriana Fallaci -one prominent figure in today's Italy. Both in the name of the press freedom.

Excluding those brave acts of journalism, Italy seems to have as much freedom of speech as Mongolia.

en.wikipedia.org/wiki/Oriana_Fallaci
www.freedomhouse.org/template.cfm?page=204&year=2005
 
Thanks Aapo! And rest assured that I will pay more attention to your blog too. I think it's really ambitious and the posts are nice and lengthy (check out my comment to your latest post).

I hope everything is working out well in Italy. From what I can read out from your blog you seem to have settled down nicely!
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka