torsdag, mars 26, 2009

Provinshuvudstaden Stockholm

Det är ett par år nu sedan ett antal kommuner i Stockholmsregionen gick ihop och började marknadsföra ”Stockholm – The Capital of Scandinavia”. Givetvis är det en provocerande slogan. Det är själva vitsen. Stockholm är den största staden i Norden och alla som bor här måste förhålla sig till den, vare sig man vill eller inte.


Storhetsvansinne eller uppriktighet?

Som ett brev på posten har motreaktionerna kommit. Många från Skåne. Och ordet som används extra flitigt för att detronisera det stockholmska högmodet är ”provinsiell”. ”Stockholm är en provinsiell huvudstad halvvägs till polcirkeln” skrev Pernilla Ström i en kolumn i Sydsvenskan för något år sedan, på tal om att hon själv numera bodde i den expansiva Öresundsregionen. Mikael Wiehe intervjuas i DN och återupprepar detta mystiska ord: ”Stockholm är mera provinsiellt än Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors”

Vad f*n betyder egentligen ”provinsiellt”? En titt i NE säger att det är något som ”avser eller tillhör landsortsområden; ibland med bibetydelse av inskränkthet, motvilja mot yttre impulser och dylikt”. Men menar då Wiehe att Stockholm skulle vara mer inskränkt och mindre mottagligt för yttre impulser? Nja, det kan väl knappast någon hävda. Inget ont om de övriga städerna – jag är förtjust i både Köpenhamn och Helsingfors, Oslo har jag aldrig varit i – men inte är väl Stockholm den bonnigaste huvudstaden i Norden?

Betydelsen av ordet ”provinsiell” är helt klart den fullständiga motsatsen till ”The Capital of Scandinavia” OM man inte betraktar Skandinavien som en provins. I så fall är sloganen mitt i prick. Stockholm är en provinsiell huvudstad i provinsen Skandinavien. Vilken av de andra nordiska huvudstäderna skulle på allvar kunna hävda sig vara Nordens mittpunkt? Vad har en norrman för kopplingar till Helsingfors? Vad har en finne för kopplingar till Köpenhamn?

I slutändan handlar det om geografi. Sverige gränsar till alla de övriga nordiska länderna – utom Island – och hamnar ofrånkomligen i Nordens centrum. Att Mikael Wiehe uttalar provinsialförbannelsen över just Stockholm ska nog därför tolkas som den raka motsatsen till vad han själv tror sig mena.

Kommentarer:
Finns det något mer "provinsiellt" än Danmark och Skåne, det är äl bara att kolla hur dom röstar...
 
Men Malmö är ju ändå hela världens huvudstad. Det vet du erik, glöm inte pildammarna! fressten, jag bar blivit pappa. //Marcus från Pildammarna
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka