torsdag, mars 30, 2006

Legalisering av alkoholimport - men bara på nätet

Idag lämnade generaladvokaten i EG-domstolen fram ett förslag till dom rörande ett fall där en privatperson importerat alkohol från Spanien via Internet. Vinet som importerats beslagtogs i tullen enligt gällande svensk lagstiftning.

Enligt generaladvokaten utgör svenska regler ett hinder för den fria rörligheten för varor inom EU. I Dagens Nyheter säger Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt, att risken är stor att EU:s domstol kommer att följa generaladvokatens förslag, vilket skulle innebära ett kraftigt försvagat alkoholmonopol i Sverige. Folkhälsominister Morgan Johansson håller inte med Bernitz och menar att EG-domstolen tar andra saker i beaktande utöver de strikt juridiska och därför ofta kommer till andra slutsatser än sina generaladvokater.

Personligen har jag svårt att se varför import av alkohol helt plötsligt skulle tillåtas bara därför att beställningen skett över Internet. Det problemet verkar dock inte DN:s läsare ha. I en webbfråga anser (i skrivande stund) 80 procent av de 8800 svarande att privatpersoner borde få köpa alkohol på Internet från andra EU-länder.

Frågan är då om en lika stor andel är för ett fullständigt avskaffande av det svenska alkoholmonopolet, eftersom det rimligen skulle bli den verkliga konsekvensen av fri import. För om man får beställa alkohol över Internet från utlandet finns det inga logiska skäl till att inte få beställa inom landet, över Internet. Och får man göra det över Internet är det väl inget som hindrar att man även tillåts göra det per telefon, SMS eller över den gamla hederliga disken?

Det här handlar inte om man är för eller emot Systembolaget utan bara om lite förbaskad stringens. Ska vi ha ett alkoholmonopol ska vi väl ha det på riktigt. Ska vi inte ha det så ska alla hinder tas bort utan några specialarrangemang som förfördelar vissa. Vad kommer härnäst, legalisering av prostitution förutsatt att affären gjorts upp på nätet?

Kommentarer:
Tja, DN:s webbenkäter ger jag inte mycket för om man ska dra slutsatser om folkopinionen. På frågan "Är du med i facket?" svarade 53 % nej. Anslutningsgraden är faktiskt lite högre än så.

Men klart jag skulle tycka det vore skoj att importera sprit på nätet. Då skulle jag äntligen kunna få tag i den där franska absintsorten som är så giftig att den bara går på export. Å andra sidan vill jag ha kvar Systemet. Ack, alla dessa val...
 
Erik: Hur många vill ha kvar systembolaget då? Ingen ironisk fråga, vilket man lätt kan tro. Jag undrar faktiskt.

Nils: Nån särskild absinth du kan rekommendera?
 
Nils: Nej, det är nog så att man bör ta de där enkäterna med en liten nypa salt. Framför allt när de handlar om frågor så som denna, så får man anta att det är mest folk som är engagerade i ämnet som svarar. Och de som är mest engagerade torde vara de som gärna skulle vilja beställa den där absinten...

Johan: Jag skulle också gärna vilja veta hur det ligger till med den saken. Kommer osökt att tänka på när vi fick köra mentometerknappar i gymnasiet och det visade sig att typ 70 procent av klassen var för dödsstraff. Ibland har man inte en susning om vad folk egentligen tycker och tänker.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka