tisdag, maj 02, 2006

SVT:s debattdinosaurier

Debatten om debattprogram i SVT:s Debatt (puh!) ikväll, med Siewert Öholm, P O Enquist, Kerstin Hallert och programledaren Lennart Persson, påminde kusligt mycket om hotellbarscenen i Terry Gilliams filmatisering av Fear and Loathing in Las Vegas. Det var fyra förhistoriska ödlor som satt och svällde ut genom min licensbetalda tv-ruta och ömsom gottade sig över sina egna tidigare insatser, ömsom förfasade sig över hur splittrad och dålig den allmänna debatten är idag.

Jag håller med om att Debatt är ett många gånger påfrestande dåligt debattprogram, framför allt borde man hitta en programledare som kan tala tydligt utan att mumla och staka sig. SVT borde har flera program där debattörer kan mötas. Men att hålla låda i tjugo minuter om den allmänna debatten utan att med en stavelse beröra de enorma möjligheter som detta medium – Internet – innebär för en mer rättvis och jämställd samhällsdebatt, det är inget annat än en magnifik uppvisning i ignorant självförhärligande av dessa gamla tv-profiler.

När man lyssnade på debattdeltagarna i programet kunde man luras att tro att den enda offentliga debatt som finns i Sverige idag äger rum i den statliga televisionen. Vi vet ju alla att verkligheten är en helt annan, och det tackar jag djupt för, annars hade det fortfarande varit som i den där debatten mellan Vilhelm Moberg och Olof Palme som visades från 1971. Jösses vilket intetsägande pladder!

Kommentarer:
It is remarkable, rather useful piece
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka