måndag, oktober 10, 2005

Offer för statistiken

Övningsuppgift 228 i min statistiklärobok (Statistisk dataanalys av Körner och Wahlgren, 2000):

Professor W är berömd för sin unika iakttagelseförmåga, speciellt när han finner objekten intressanta. På sin dagliga cykeltur till institutionen har han de senaste månaderna lagt märke till en mycket söt flicka. Hans anteckningar visar att han möter henne två av tre slumpmässigt valda dagar. Vi studerar fem slumpmässigt valda dagar. Vad är sannolikheten att professor W möter den söta flickan
a) exakt två gånger
b) minst två gånger

Ytterligare en fråga känns naturlig
c) Vad är sannolikheten att professor W är en kvinna

Detta är bara ett exempel i högen. Jag har aldrig tidigare varit med om en så gubbsjuk lärobok. I den får jag även lära mig att kvinnor nästan alltid kommer för sent och att alla statistiker är män.

Ibland känns det extra skönt att vara samhällsvetare.

Kommentarer:
Helt hysteriskt! Har du inte typ anmälningsplikt på sån kurslitteratur? Ska den vara från år 2000 också?!

Galet.
 
Jaa! Gamla fina "Statistisk Dataanalys"! Min absoluta favorit-sexist-bok! Jag hade även nöjet att ha en av föfattarna till denna eminenta bok, herr Svante Körner, som lärare på min statistikkurs. Jag fick bland mycket annat lära mig att sannolikheten att en statistiker har skägg (och kanske även glasögon) är väldigt stor.
Tack för att du återupplivar gamla fina minnen erik!
/H
 
Erik du verkar ha fet erfarenhet av risig standard på läromedel och kursplaner där borta i Lund ;-)
(Jag kommer ihåg hur jag var paff av häpnad inför Lunds s.k. Institution för Medier och Kommunikation och deras milt sagt snäva tolkning av ämnesområdet i fråga och faktiska ignorans inför vad kulturstudier är...)
Likaså, mindre oväntat kanske, fattar man nu att Statistikerna och Samhällsvetarna är precis så mossiga som man hade kunnat ana.
Jeeesh, Lund är verkligen Sveriges Cambridge! S-t-o-c-k heter det, stockkonservativ. (Men, som alltid med dessa ställen, jag antar du bör vara glad för att ha pluggat där, det ser onekligen bra ut på CV:t och ger säkert en del viktiga om än cyniska insikter om hur det verkligen ser ut där ute!)
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka