onsdag, november 16, 2005

Gäller Bibeln så gäller Bibeln

"Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt Andra Moseboken 35:2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?"

Magnus Samuelsson ber om lite konsekvens från homo-motståndarna inom Svenska Kyrkan. Insändaren säger egentligen allt som behöver sägas i frågan. Klockrent!
Läs hela.

Tack
Lemon för tipset.

Kommentarer:
Insändaren är en översättning av en text som cirkulerat ett tag och till och med fått en variant i TV-serien "West Wing".

http://www.snopes.com/politics/religion/drlaura.asp
 
Som sagt; Klockrent - även om den inte är riktigt 'äkta'.
 
Den sätter bokstavstroendet i perspektiv, definitivt. Antingen följer man bibeln slaviskt eller så inser man att saker och ting utvecklas i världen.
Russinplockandet de gör nu är inte speciellt smickrande...
 
Tack för påpekandet, Patrik. Men jag tycker nog att den svenska versionen är strået vassare, även om det är en rip-off.
 
Var det inte någon präst som sa att vissa saker som bara omnämdes en gång kunde man ta lite mindre allvarligt på men vissa saker som det stod om på flera ställen var viktiga.

Man borde leta upp lite puckade regler som står flera gånger och fråga om dem. Samt ta upp lite bra saker som det står om bara en gång och ifrågasätta.
 
Inte alls.
Bibeln förbjuder "vigilantism" (engelskt ord).
Det är en domstol som ska döma straffet till människor. Och då inte en domstol som endast har stöd av en minoritet i befolkningen – alltså inte något som man gör i muslimska samhällen i bl.a. Storbritannien med Sharia-domstolar.

Hur vet man då att direktiven i Torah är relevanta?

Många religioner är ologiska, men det finns en religion som inte är det.
Det går att bevisa - med formell logik baserat på vetenskapliga premisser - existensen av en Ordnad och Intelligent Skapare och att Dennes Instruktioner finns i Torah [”Moseböckerna”] samt att Dennes syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de Instruktionerna. [Klicka på påståendet för belägg.]

Det är inte ”söndag” som det står om i ”Andra Moseboken”. Det står om Shabbat. Det är Shabbat just nu och den slutar ikväll vid skymningen.

Anders Branderud
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka