måndag, november 07, 2005

Nöjesguiden - billigast i landet

snodd från www.nojesguiden.seFör första gången på ett riktigt bra tag så plockade jag med mig en Nöjesguiden när jag var ute på stan för några dagar sedan. Mest för att det var en bostonterrier på framsidan (med den var inte alls lika gullig som Konrad). Det var som sagt ett riktigt bra tag sedan jag läste Nöjesguiden sist och det tog mig ungefär två sekunder att komma ihåg varför. För att citera Sydsvenskans Daniel Sandström: den innehåller så mycket skit att man måste ta en dusch efter att ha läst den.

På en sida har man frågat folk hur mycket det skulle kosta att få ligga med dem. Andreas är billigast, han kostar fem spänn. Ingen av tjejerna kostar under 25 000. Redan här står det ganska klart att tidningen är skapad av människor med fascistoid läggning och en total avsaknad av humor.

Det jag emellertid stör mig mest på är reportagen om tonåringar. Nöjesguiden har skickat tre 30-nånting-reportrar att hänga med varsitt gäng tonåringar en fredagskväll. En artikel handlar om några brat-slynglar på Strandvägen, en annan om aktivist-ungar i Malmö och ytterligare en handlar om förorts-svennekids på Ekerö. Det verkar först som om reportrarna har vissa ambitioner att berätta något om de här ungdomarna. Men sen kommer jag på mig själv: nej, det här är ju Nöjesguiden, där inget är allvarligare än att man inte kan hånle åt det i efterhand om det skulle börja kännas obekvämt.

Efter att ha läst igenom alltihopa känner jag mig likgiltig inför ämnet och lurad på en liten del av mitt liv som jag skulle ha kunnat ägna åt något bättre – vattna blommor eller titta ut genom fönstret. Artiklarna har ett helt sjukt von-oben-perspektiv och deras enda egentliga existensberättigande är att få skribenterna att framstå som om de har perspektiv på det här med att de är 30 bast och att de fortfarande kan kommunicera med kidsen. Det mest bisarra är att detta publiceras i en tidning som vänder sig till just ungdomar. Varför ska tre 30-åringar berätta för läsarna hur deras liv är? Det vet de nog alldeles utmärkt själva.

Moraliserar jag? Jajamensan! Om valet står mellan lite nymoralism och Nöjesguidens total-cynism så väljer jag det förra utan att tveka.

Kommentarer:
Hej där, surfar runt på erlanderbrigadens Lundablogglista. Själv bloggare och bor i Lund så det är lite kul att se vad det finns för "kamrater".
 
Leve moralismen! Grattis till det ärofyllda sydsvenskanpriset som har dig att tacka för sitt instiftande. Det är som jag alltid säger, dissar lönar sig i längden.

Puss till Konrad!
 
Hjärtans tack, Valeria! Och kalaskul att du har en blogg så man kan läsa dig lite oftare. Flickrum kommer ju ut så himla sällan... Men jag ska inte pika, jag vet vilket hästjobb det är att göra tidning. Jag lägger hur som helst upp en länk till dig för nu har jag suttit och läst den i säkert en halvtimme, jättebra!
 
Men en av kommentarerna till Daniel Sandströms inlägg säger;
"Den billigaste killen kostar 5 kronor, den billigaste tjejen 25 000 kr. Det sa mig mer om könsproblematiken och synen på manlig sexualitet än många tusentals essäer."
Är inte det ganska intressant ändå? Nånting intressant kan liksom komma ur snasket. Ungefär som att hmmm... nånting om att Paris Hilton säger nånting om massmediala kvinnoroller, eller att dokusåpor säger nåt om gruppsykologi. Jag menar, om de vill vara cyniska och billiga kan de trots allt inte få vara det då, och ha den målgrupp de förtjänar? Sen om inte vi vill läsa det, ...du kan väl alltid använda den som liggunderlag åt Konrad?

btw föredetta briljanta (jag minns mitt nittiotal....snyft) The Face försökte bli som Vice Magazine, men kånkade rätt snabbt, iom det. Är det kanske så att Nöjesguiden ryktas vara på samma väg? Billiga lösnummersäljande utspel kanske ska ses som desperata dödsryckningar! jag menar, vem läser papperstidningar nuförtiden? ;-)
 
Men jag sa ju att jag var moraliserande, Jonas!

Det är klart att det säger något om könsroller att killar kan skämta lite skönt om prostitution medan tjejer måste helgardera sig så att inga missförstånd uppstår. Det deprimerande är ju att Nöjesguiden knappast reflekterat över det en sekund.

Men jag vet att jag egentligen inte ska läsa Nöjesguiden för jag blir bara upprörd. Jag lovar att aldrig kommentera skiten igen.

Vad gäller Konrads liggunderlag så är han alldeles för mycket snobbhund för att ligga på gratistidningar.
 
Apropå Kondrads liggvanor skulle man ju vilja skämta lite halvskojigt om att man önskade att färre var lite mindre snobbiga då det gällde att ligga med folk från gratistidningar.

Men skämt åsido, varför ska Nöjesguiden reflektera alls? De är ju ytligheten personifierad. Vore inte eftertanke och hjärna ett sätt att frångå imagen?

Väldigt många tidningar (och övriga medier) idag luktar rejält unket. Och om man kikar på bylinerna märker man att incesten flödar över redaktionerna. I stort sett samma folk överallt, och är det inte samma folk så är det flick- och pojkvänner/släktingar/polare till dem. Så egentligen är det väl inte så konstigt. Mångfald?

Och argumentet från Jonas om att vi inte måste läsa (en parafras på den gamla "men stäng Tv'n då"!) håller nog inte riktigt, då vi blir överösta med skit typ denna precis överallt och hela tiden. Sprids den inte av Nöjesguiden gör den det säkerligen någon annanstans där man råkar klampa på.
 
Vi står förenade mot skiten, Lemon! Men håller ni inte med mig om det bisarra i att skicka ut tre stycken Gustav Geliner för att hänga med tonåringar?
 
Kolla in min favvoskribent angående nöjesguidenfrågan. Kul och träffande !

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,731241,00.html
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka