onsdag, maj 31, 2006

Män vill vara nakna tillsammans

Hela vuxen-Sverige verkar förfasa sig över filmen där värnpliktiga springer omkring och skjuter granatgevär endast iklädda skyddshjälm. Leni Björklund säger till Sveriges Radio att hon ”utgår från att försvaret gör en noggrann utredning om vad som låg bakom filmen”. Hon utgår också ifrån att det var en enstaka händelse.


Foto: SVT

Leni, för i helv*te, vad tror du det är för pojkar som vill göra lumpen som amfibiesoldater och vad tror du händer när man sätter de tillsammans i en extremt homosocial och macho miljö? Patrik Ehrnst sa det bäst i P3:s Morgonpasset i morse. Han menade att det är något speciellt med killar och nakenhet. När det är riktigt roligt och man vill ta upp det ett snäpp till, då klär man av sig naken. När man gör lumpen är det hur grymt som helst att skjuta granatgevär. Det är dessutom hur grymt som helst att mucka efter 15 månader ute i spenaten med porrtidningar och hormonstinna alfahannar som enda sällskap. De värnpliktiga var med andra ord i ett närmast extatiskt tillstånd när någon kommer med idén, ”ska vi inte ta upp det ett snäpp till?”. Alla visste vad som menades, av med kläderna.

Att detta inträffar hela tiden i den svenska försvarsmakten kan knappast komma som någon överraskning. Alla som har någon som helst insikt i utbildningen av värnpliktiga vet att det är såhär. Därför är det hyckleri av samma sort som visats upp inom idrottsvärlden när ansvariga går ut och fördömer och låtsas som att de inget vet. Machokulturen inom försvaret är grundmurad och självklart vet Leni Björklund och försvarets informationsdirektör Staffan Dopping om det. Och gör de inte det så är det riktigt illavarslande eftersom de i sådana fall inte har en aning om vad det är för organisation de är en del av.

Kanske är det just så att Björklund och Dopping är i en sådan position att de kan blunda för machokulturen i försvaret och gå ut i media och vara välsignat ovetande det inträffade. Kanske är det därför som de operativa cheferna ÖB Håkan Syrén och marininspektör Anders Grenstad inte vill uttala sig, eftersom de vet precis vad det rör sig om. Kanske vet de att det är detta som utgör fundamentet i försvaret och ska man utbilda unga män till soldater är det såhär det blir, gammal hederlig maskulinitet med fallosar som bränner på den nakna huden och smäller jättehögt och borrar djupa hål. Alltihop handlar ju ändå om att döda, eller?

Kommentarer:
Sååklart att dom vet. Som du säger så vet ALLA som någonsin vart i närheten av det svenska militärmaskineriet hur det funkar.

Inom loppet av två veckor efter att jag ryckt in så skedde den första tvångsrakningen av könshår... nån kille skulle byta pluton och dom nyblivna "kompisarna" skulle visa vad som... eeh... händer då?

Nu när jag tänker på det vet jag inte om det ska ses som ett straff för den utsatta, eller en njutning för dom som gjorde det. Antagligen båda. I vilket fall är väl detta nånting man som västerländsk soldat måste lära sig för att kunna förgripa sig på en massa människor som blir suttna på i väst inblandade konflikter en halv värld bort...

Men men, i alla fall ett exempel på hur sexualiserad machokulturen i det svenska försvaret är. Eller VAR, för åtta år sedan, men jag anar och tror att inget har förändrats till det bättre idag.

/j
 
Nej, uppenbarligen har inget förändrats. Och varför skulle något ha förändrats? I sådana fall till det sämre, eftersom folk som vi två (praktiskt taget bögar) som blev tvångsintagna då, knappast skulle blivit det idag. Kvar blir istället BARA stridspittarna.

En annan grej som jag tänkte på om inslaget i Uppdrag granskning var den extremt sökta kopplingen mellan nakenfilmen och dödsolyckan som inträffade några dagar efteråt. Som att de nakna soldaterna skulle ha någon skuld i vad som hänt. Svagt. Är det några som ska få skit för den olyckan så är det väl de högre befälen med marininspektör Grenstad i främsta ledet.
 
Visst är kopplingen till olyckan sökt. Bara en sån där oväntad godis som en undersökandejournalist inte kan låta bli att slicka lite på...

Annars så tänkte jag på den här benägenheten hos människor i makt och ansvarspositioner att alltid slingra sig med undflyende svar och luddiga eller halvfärdiga meningar. Skulle det inte vara ootrooligt skönt om Brigadgeneralen i studion bara la alla korten på bordet (som du Erik) och berättade hur det verkligen är? Att ingen med insyn egentilgen ÄR förvånad.

Det jag annars höjde ögonbrynen åt var summan på 66 miljoner(!) kronor som kampanjen för "Det Nya Försvaret" kostat bara i år (det första i en tre år lång kampanj), var det inte en massa regementen och förband som las ner nyligen? Jag är för en krympning och specialisering av försvaret, men vad säger de anställda (civila som militära)som förlorade sina arbeten om denna fördelning av ekonomiska medel?

Vad säger jag som medfinansiär? Allt JAG får är en grynig nakenvideo med stora vapen och en grogrund för folk som gärna skullle vilja vara med i en... hmpf.

/j
 
Jag vet inte om det här resonemanget är lite långsökt, men..Jag jobbar ju på ett ställe där machokulturen är precis lika utbredd som i lumpen. Inte minst bevisat med att det inte direkt är ovanligt att man helt ofrivilligt får bevittna en och annan snopp på firmafesterna. En kultur jag inte riktigt hajat det roliga med. Det jag undrar är...Är det en slump att det är samma killar som gärna betalar en strippa på stan för lite rajtan, som tycker att den så hausade prostitutionen under kommande fotbolls-VM är helt ok eftersom "de fattiga har chansen att tjäna en årslön på en månad" och som på allvar tror att porrskådisar gör det "som vilket jobb som helst"? etc etc. Jag får för mig att det inte är så långt mellan dessa attityder.
 
Var är problemet? Att slösa granatskott är iofs rätt dåligt. Kom ihåg Gustav Möller; ung: " Varje felaktigt använd skattekrona är en stöld från arbetarklassen" och George W Bush; ung: "alla skattepengar skall användas effektivt, eller inte alls"

En dålig ursäkt för kvällstidningar att publicera unga mansrövar. Och så får kultursidorna något att suga på i ett par dagar. Alla nöjda, alla belåtna.
 
Jörgen: Jag höjde på ögonbrynen när jag fick veta att Staffan "efter tre" Dopping blivit draftad som försvarets infodirektör. Säkert är det så som du säger, att många gruffar åt en bred reklamkampanj samtidigt som försvaret slimmas. Men man ska ändå komma ihåg att försvarets totala årsbudget ligger på drygt 40 mdr, så 60 miljoner för att få folk att fatta att försvaret inte är likadant nu som för 40 år sedan, det känns inte jätteorimligt.

Lemon: Det är säkert ingen slump. Jag tror att män som är måna om att befästa sin maskulinitet, ser nakenhet tillsammans med andra män som ett sätt att göra det på. "Titta, vi kan visa snoppen för varandra utan att ha sex, det måste betyda att vi är jättehetero!" Samtidigt kan man kanske också se det som en ventil för ett beteende som annars alltid är undertryckt. Ungefär som när manliga fotbollspelare kramar varandra efter att de gjort mål. Då och endast då är det tillåtet, i en annars extremt homofob miljö (hur många fotbollsspelare har kommit ut och hur många är öppna med sin homosexualitet när de gör lumpen?)
 
Jag kommer att tänka på den där Jan Stenmark-bilden som föreställer två manliga fotbollsspelare, förenad i en glädjekram inklippta i en skogsdunge med texten: "Skulle någon ertappa oss så såg det ju bara ut som om vi just gjort mål". Om vi ska snacka "nakenskandaler" inom försvarsmakten så kan jag varmt rekommendera den alltid lika lysande Mark Simpsons blogg. Han har skrivit en text om heterokillar som spelar in bögporrfilmer inom det amerikanska försvaret(http://marksimpson.com/blog/2006/05/06/metrodaddys-inside-story-on-the-us-armys-gay-porn-scandal/). Detta fenomen framställs i USA som "a few bad apples", men alla inblandade vet nog egentligen att det är mer vanligt förekommande än så.
/Hanna
 
Försvarsmakten är stor så det är klart att det finns skit att gräva fram. Men att därifrån tro att all skit man får fram skulle vara representativ för försvarsmakten som helhet är naivt så det blir skrattretande.

När jag gjorde lumpen hade vi roligt åt hur överbeskyddande försvarsmakten är i många lägen. Ta en titt på föreskrifterna för att bada eller klättra i träd. Som barn kunde man ägna sig - mer eller mindre - fritt åt dessa aktiviteter. Mina föräldrar gav mig restriktioner i stil med "Ok, men gör dig inte illa.". I lumpen skulle det vara skyddsnät och säkerhetslina om man skulle klättra i ett träd. När vi genomförde simprov så var det stridspar och endast ett par i vattnet åt gången för att det skulle vara lättare att övervaka och befälen stod och skruvade på sig eftersom att de egentligen inte hade fått utföra det hela utan att ha dykare i vattnet.

Frasen frihet under ansvar fick man höra ett flertal gånger under lumpen. Med ökande förtroende från befälen fick man sköta mer i egen regi. Vi hade mycket goda relationer till våra befäl och löste ofta uppgifter utan direkt inblandning av befäl. Undantaget är när vi hade våra vapen ute. Jag minns inte en enda övning då vi hade vapen som inte på något sätt övervakades av befäl. Visst hände det att de endast visste att vi befann oss mellan två kontrollpunkter på kartan vid övningar som gick ut på att förflytta sig och vapnen endast var med för att vara i vägen men vid övningar med skarp ammunition vågar jag påstå att de alltid visste exakt var vi befann oss.
 
Jag menar inte att varenda pluton filmar sig själva nakna när de skjuter granatgevär. Däremot menar jag att det visst går att göra vissa generaliseringar från filmen, framför allt de som jag och andra kommentarer påpekat om maskulinitet in absurdum.

Din värnplikt låter ju som saxad ur de där föreskrifterna du nämnde. Själv ramlade jag ned från ett tre meter högt klätterhinder fem dagar in i grundutbildningen, och fick åka in till akuten. Inga skyddsnät där, vad jag kunde se. Undrar också vad föreskrifterna säger om tvångsrakningen av könshår som j berättade om i en tidigare kommentar.

När vi ändå pratar föreskrifter så kan jag nämna att den större delen av min värnplikt förmodligen var olaglig, eftersom jag tjänstgjorde som ADB-tekniker för 40 kr/dagen (förvisso skattefritt), sida vid sida och med samma arbetsuppgifter som fullt avlönade civilanställda. Jag väntar fortfarande på mitt tjänstgöringsintyg.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka