måndag, juni 19, 2006

SVT 6-0 TV4

Vad var det sämsta med matchen mellan Sverige och Paraguay? För oss som inte såg den på plats är svaret enkelt: TV4. Ingen har nog kunnat undgå märka att kanalen har tappat i kvalitet de senaste åren, men det har aldrig varit så tydligt som nu, när den ställs sida vid sida med SVT.

Skillnaden märks på alla sätt, från taffliga spelarintervjuer till bedövande tråkigt studiosnack. Kvällen när Sverige vinner sin första match på typ ett halvår är naturligtvis en glädjens kväll. Men TV4:s ”VM-lag” gör som vanligt sitt allra bästa för att dra ner stämningen. Studioankaret Ola Wenström har ett outgrundligt och mycket ansträngt leende som väl matchar hans likvärdigt ansträngda frågor till expertkommentatorerna. Han utstrålar osäkerhet och framstår, jämfört med SVT:s Peter Jhide, som en glad amatör.


TV4:s svaga VM-uppställning


Det är svårt att vara expertkommentator i fotboll, denna klychornas högborg. Hemma i soffan är alla experter och vem som helst kan häva ut sig analyser som ”de måste spela mer i djupled”, ”det är viktigt att inte sjunka för långt ned med mittfältet” eller ”det räcker inte med att äga spelet, man måste göra mål också”. En duktig expertkommentator ska ha expertkunnande och kunna se detaljer som ingen annan sett och sedan presentera dem på ett bra sätt. Hon eller han ska vara väl förberedd och vet vad som ska sägas när frågan ställs från studioankaret.

Att jämföra SVT:s studiosnack med TV4:s är som att jämföra en division ett-match mellan Quiding och Falkenberg med en VM-final mellan Brasilien och Argentina. Hos SVT har Peter Jihde full koll och bollar frågor mellan de mycket väl förberedda Ola Andersson och Anna Pohjanen som inte bara kommer med relevanta kommentarer, men också verkar vara riktigt trevliga personer. Till detta kommer Sladjan Osmanagic som hanterar tittarnas reaktioner och kommentarer på ett bra sätt. Jihde, Andersson, Pohjanen och Osmanagic lyckas med konststycket att få mig att sitta och längta efter analys och eftersnack, starkt jobbat!

I TV4-studion är det annorlunda. Efter segermatchen mot Paraguay är den enda frågan som Ola Wenström verkar ha på sitt cue card, ”hur glad är du?”. Magnus Hedman gör väl sitt bästa för att vinkla Wenströms frågor till något intressant, men kommer ändå mest med plattityder. Hasse Backe är däremot en fullständig katastrof. Hans analyser sträcker sig sällan längre än svepande redogörelser av typen, ”Sverige flyttade upp sina positioner i början av andra halvlek”, och han levererar sina pärlor med en osannolikt arrogant kroppshållning och i en ton som signalerar att detta är Sanningen.

Genomgående för Hedman och Backe är att de verkar fullständigt oförberedda på frågorna från Wenström. Man undrar vad de gör under matchen, några förberedelser inför eftersnacket gör de i alla fall inte. På plats i Tyskland är Patrik Ekwall lika outhärdlig som vanligt. I spelarintervjuerna efter Sverige-Paraguay verkade han fortfarande vara mest intresserad av vad exakt som hade sagts i ”storbråket” efter Trinidad & Tobago-matchen. Sparka honom, han kan säkert få jobb på Expressen.

Ge mig Sveriges Television, ge mig Sverige-England, ge mig vinst!

Kommentarer:
I normala fall hade jag hållit med, men denna turnering är den första där jag tycker att TV4 utklassar SVT. Denna gång är det ju inte TV4 som står för tramset, utan det är SVT som har sin löjliga kommentatorstävling och den okunnige Jihde går runt i studion och älskar sig själv. Vi som såg tramset från OS och inte trodde att de kunde bli sämre, hade nog fel.

TV4 däremot har t.o.m. skippat tävlingarna! Man kommer med för Sverige nya grepp som telefonfrågor till grabbarna i studion, medan SVT i denna avdelning endast har Sladjan som sitter med sina fåniga internetomröstningar. Dessutom ägnar TV4 lång tid till diskussion om det ena och det andra, medan Pohjanen och Ola i stort sett aldrig talar med varandra.

Hedman och Backe är avslappnade i sina roller och gör ett mycket säkert intryck, liksom den eminente Bojan. Backe har INTEGRITET och är en av Sveriges bästa fotbollstränare. Han kan sina grejor. En grabb man lyssnar på.

Ola Wenström leder ett gott samtal i studion, och försöker till skillnad från Jihde inte att konstant sätta sig själv i centrum.

Men man kan fråga sig vad Elin Ekblom (kvotering?) och Tobias Hysén (son till Sveriges sämste expertkommentator) gör i studion. Dessa har inte sagt något vettigt alls under de första 10 dagarna. Ingen av dem verkar besitta ett kunnande som är i närheten av det som krävs för att man ska kunna titulera sig fotbollsexpert. Det är jobbigt och genant att sitta och titta och vara betydligt mer kunnig än de som får betalt för att vara "experter".

Ekwall och Sjögren krossar Mats Nyström och den inkvoterade Svedberg. Sämst på SVT är dock krönikören Jonas Karlsson, som inte vet någonting om fotboll alls. Det är svensk sportjournalistik i ett nötskal. Grabbarna förväntas vara kunniga inom alla sporter och alla utom ett fåtal stjärnor (Simon Bank) får kommentera allt.

Det enda SVT kan besegra fyran med är kommentatorerna, som är precis som förr i TV4 - urusla. Att Pontus Kåmark fortfarande får vara expert efter ett halvt decennium av plattityder är bisarrt. Att man dessutom inte kan hitta någon bättre än Robert Perlskog (med ett förflutet som kommentator för Gladiatorerna) är skrämmande.

Här är dock Radiosporten bäst, med Pelle Blohm och Ralf Edström som experter. Dessa, tillsammans med Glenn Strömberg, är de enda som är kunniga nog att kalla sig expertkommentatorer i ett VM.

Man får även ge SVT plus för att man tog med Sladjan i VM-studion, han är kunnig och skön.
 
Patrik Ekwall är en idiot, vilka fruktansvärda frågor han ställer. tv4 studion ser hemsk ut. Och varför ritar de med spritpenna på monitorn, har de inte kommit förbi 80-talet i sina teknikval? SVT rokkar verkligen jämfört med tv4.
 
Gustav, förutom att jag inte håller med om en rad du skriver, kan du försöka att inte anklaga VARENDA kvinna du nämner i något sammanhang för att vara inkvoterad. Det är inte bara oseriöst, det är dessutom riktigt pinsamt.

Zibbo: tack!
 
Kul att du hann spy på expressen lite också. Den akademiska snofsighetens sommartryne visar sig, ånyo(?)
 
Håller med om att SVT är betydligt bättre än TV4 även om de faktiskt kunde ha hittat någon med en mer behaglig tv-röst än Pohjanen. Jag håller dock Hedman ganska högt, tycker han gör ett bra jobb.

Under en kort period i någon VM-match tvingades Ola och Jihde in som kommentatorer pga tekniskt fel. Jihde sög inte helt oväntat, men Ola var helt suverän som expertkommentator! Mer av honom.
 
Jag håller med, mer av Ola Andersson. Men kan man vänta sig något annat från en AIK-are? :-)
 
fan vad taskigt elin e fan bäst hon tränar också det kanske är därför hon är inte så ofta där hon är den bästabästabästa
 
nån topptio lista från aftonbladet elin e bäst!

6. Elin Ekblom
Sportbladets tv-krönikör Jonas Bladh om TV 4:s sportpanel: ”Den rappkäftade mittfältaren från Djurgården/Älvsjö steg in i debatten med pondus och distinkta åsikter. Snacka om att hon utklassade de käbblande gubbarna (Peppe Eng och L. Anrell).”
 
Tycker faktiskt att det är svårt att ta kommentatorerna på allvar överhuvudtaget - oavsett kanal.

Trodde faktiskt att ingen - absolut ingen - orkade lyssna på studiosnacket, också oavsett kanal.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka