torsdag, juni 21, 2007

Är Littorin en El-Sayed?

Arrrgh… Jag kan nog inte hålla mig ifrån att kommentera Sven Otto Littorins fejkexamen från Fairfax University i Louisiana. (Andreas Bergh har lagt upp abstracten här.) Nu meddelar han att meriten kommer tas bort från både CV och regeringens hemsida. Och det är väl bra. Men han tillägger att det görs med förhoppning om att debatten ska ”sluta handla om något som hände för tio år sedan, utan att den [istället] ska fokusera på det som händer idag”.

Problemet är inte själva uppsatsen. Littorin har skrivit ett helt normalt ex-jobb som man varken kan säga bu eller bä om. Visserligen florerar rykten om att någon skulle ha skrivit den åt honom. Skulle det visa sig stämma är Littorins dagar räknade. Minns Reefaat El-Sayeds öde efter att det uppdagats att hans doktorstitel var fejk. Men Littorin är inte där… ännu. Det som stör är hans ovilja att diskutera frågan. Om jag hade en MBA som jag åberopar i mitt CV och lagt ner en massa jobb på, så skulle jag stå upp och försvara den. Om Littorin står för sin examen och tycker att den – liksom lärosätet – är oklanderlig, varför tar han då bort den från sitt CV?

Som arbetsmarknadsminister borde det vara en angelägen fråga. I en tid då värdet på ”riktiga” examina sjunker i takt med att kvalitet ersätts med kvantitet på svenska universitet och högskolor, så borde Littorin ta tillfället i akt och diskutera hur examenssystem och akademiska titlar kan bli tydligare för arbetsgivare. Istället duckar han. Har han tagit en MBA eller inte? Enligt uttalandet idag, tydligen inte. Det innebär att han under tio års tid lämnat ut ett CV med en fejkad examen. Likheterna med Reefaat El-Sayed kanske är större än man anar.

Kommentarer:
Fast lyssnar du på vad Littorin sa på ekot så har han visst tagit en riktig examen. Han tar bara bort den från sitt CV för att han inte vill prata om det, han vill prata om arbetslösheten och jobben. Men det är en riktig examen säger han.

Lite konsekvens kan vi väl begära från regeringens sida. Har Littorin tagit denna examen och menar regeringen att den är giltig, ja, då kan den ligga kvar på hemsidan. Menar de att den är ogiltig (vilket den ansvariga myndigheten Högskoleverket menar), ja då tar de bort den. Att hävda att den är giltig men ändå ta bort den löser inte problemet. Det bara trasslar till det.
 
Håller med. Den enda rimliga slutsatsen är att Littorin underkänner sin examen om han tar bort den från sitt CV. Som sagt, lite konsekvens, för bövelen!
 
"Men det är en riktig examen säger han."

I den senaste SVT-intervjun kommenterade han inte giltigheten av sin examen. Istället konstaterade han bara att "akademiker" inte tycker att den är giltig.

Personligen tror jag att han blev, mer eller mindre, tvingad till att ta bort titeln från hemsidan av Reinfeldt. Littorins agerande efter borttagandet har inte varit särskilt sammanhängande. Det var den förvisso inte innan heller men det är en annan femma.
 
Hehe, nej att akademiker inte tycker att examen är giltig spelar väl ingen större roll om syftet mest är att glänsa för potentiella business partners.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka