måndag, juli 09, 2007

Underbart barnsliga Transformers

Nej, jag håller inte med Fredrik Strage. Dialogen i ”Transformers” är inte ”bottenlöst usel” och skådespelarna är inte så kassa att man vill att de ska krossas av decepticons. Framför allt förstår jag inte att man i samma recension kan tala om att man får gåshud av presidenttalet i ”Independence Day” och sedan döma ut Transformers som rekryteringsmaterial för al-Qaida.

Själv får jag kväljningar av ”Independence Day”. Den är påfrestande patriotisk och saknar distans till ämnet. Transformers däremot är proppfull av distans, vilket ursäktar nästan allt annat. Som t.ex. sanslöst stereotypa könsroller, skamlös bilpropaganda (BARA bilar från GM) och oräkneliga kameraåkningar över unga kvinnokroppar med mycket bar hud.

Transformers är en nördig trettonårig pojkes dagdrömmar om allting som är ballt: bilar, brudar, okända legendariska förfäder och stora j*vla robotar. Emma Gray Munthe skriver om hur filmen andas 80-tal. Man bara väntar på att Michael J Fox ska kliva fram och skära med rösten. Samme Fox som har fått en värdig efterträdare i Shia LeBeouf. Scenen där han i panik förklarar för sin pappa hur mycket han ÄLSKAR honom samtidigt som hans robotkompisar försöker gömma sig i trädgården är som hämtad ur ”Nyckeln till framgång”. I like!

Kommentarer: Skicka en kommentar

<< Tillbaka