måndag, oktober 24, 2005

Fågeltokiga

Hur var det nu med mediabilder, skulle vi ta dem på fullt allvar? Fågelinfluensan. Hur farlig är den? Ja, om man insjuknar i den så är den jättefarlig, nästan 200 personer har strukit med i Sydostasien. Grejen är den att det är högst osannolikt att man insjuknar. Vad jag har förstått måste man i stort sett rulla sig i infkterat fågelskit dagligen för att löpa några större risker.

I ledaren i lördagens Dagens Nyheter (22/10) försöker man sätta influensaviruset i perspektiv. Man talar om skräckscenarior som skulle kunna inträffa, kontra sådana som faktiskt har infräffat. Exempel på det senare är jordbävningskatastrofen i Pakistan med många tusentals döda. Jämfört med den så ter sig fågelinfluensan som en lätt förkylning. Men de flesta medier väljer likväl att fokusera kraftigt på influensan eftersom den enligt DN "har alla ingredienser som skapar en gastkramande berättelse: Rörelser i geografin där vi kan följa fjäderfäna från öst till väst".

På ledarplats försöker DN tona ner nyhetsvärdet hos fågelsjukan (igår fick vi veta att den döda anden i Eskilstuna var just en död and varken mer eller mindre, surprise surprise), men på nyhetsplats samma dag så gör man sitt bästa för att blåsa på den gastkramande berättelsen. Ett uppslag har de tilldelat influensan, varav en stor del tas upp av en karta över Europa, Asien, Mellanöstern och norra halvan av Afrika. På kartan har man rödmarkerat alla länder där fågelinfluensan påträffats. Alla länder alltså. Det innebär att hela Ryssland, inklusive Kaliningrad är rödmarkerat, hela Turkiet, Rumänien, Kazakstan, Mongoliet, Kina, Indonesien, Sydkorea, Japan, Laos, Thailand, Kambodja, Vietnam och Malaysia är också de rödmarkerade. En snabb titt på kartan och man tror att hela Asien och en stor del av Östeuropa är nerlusat med fågelinfluensa, när det i många länder i själva verket bara handlar om enstaka fall.

Två av artiklarna på uppslaget handlar också om att risken som medföljer fågelinfluensan för människor är mycket liten. Likförbaskat kan inte DN hålla fingrarna borta från den sliskiga katasrofburken. Sansad nyhetsrapportering, ska det vara så himla svårt?


Slutligen vill jag tipsa om en intervju i P1-morgon med läkaren Göran Sjönell och Svante Werger från Krisberedskapsmyndigheten. Där diskuteras bland annat om växelverkan mellan media och läkemedelsbolag i skapandet av en hypotetisk katastrof.

Kommentarer:
Klassiskt mediefenomen det här; narrativet om invaderande influensor/djur/naturfenomen har ett närmast Jungianskt inflytande över oss människor — det verkar existera i vårt allmänna, universella undermedvetande som en slags myter som vi älskar att mysrysa till.
Minns 'killer bee'-storyn i "Bowling for Columbine", orienterarsjukan, SARS-hysterin häromåret, slaskpressens löpsedlar om 'mördarvirus' etc... eller zooma bak till nazisternas propagandafilmer på 30-talet där 'judehotet' utmålas som råttinvasion, eller javafan, till och med Bibeln har ju massor med såna här stories - de där svärmarna av gräshoppor har man ju hört talas om!
 
Från en mörkare plats ser jag en framtid där vi erkänner att vi inte längre är intresserade av en objektiv rapportering utan hellre lever i en kittlande, mindre komplicerad och filmiskt regisserad värld.
 
Hey! Bortsett från den förlorade objektiva nyhetsraporteringen, så skulle jag gärna leva i "...en kittlande, mindre komplicerad och filmiskt regisserad värld." Var skriver jag på?

/j
 
Be Roger Rabbit skriva ut ett kontrakt.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka