lördag, november 04, 2006

Bättre att köpa rätt

”Köp ännu mer indiskt” är Stefan Olssons inte så särskilt originella förslag på hur vi kan hjälpa de kastlösa indiska arbetarna i Uppdrag gransknings reportage. Han fortsätter:

Som vanligt är det underförstådda budskapet hos Josefsson att kapitalisterna, i det här fallet ICA, är hycklande skitstövlar. Men vilket är Josefssons konstruktiva bidrag? Vad är det vi förväntas ha lärt oss efter detta program? Skall vi sluta köpa varor från Indien?

Nej, Stefan Olsson, vi ska inte sluta köpa varor från Indien och det var inte heller vad som föreslogs i programmet. Däremot ska vi vara medvetna om under vilka förhållanden som de indiska exportvarorna är tillverkade. Vi ska också vara medvetna om att västeuropeiska företag som skryter med sin ansvarskänsla inför arbetare och miljö inte är att lita på.

Vi ska handla med Indien på villkor som inte bara gagnar oss och den rikaste kvartilen i Indien, utan som gör att alla i Indien får det bättre. Detta gör vi genom att tvinga butikskedjor som ICA och Jysk att bara handla med indiska företag som respekterar grundläggande mänskliga rättigheter.

”Indiens ekonomi har aldrig vuxit så mycket som den gör nu”, utbrister Olsson triumfatoriskt. Ett i sammanhanget rätt oviktigt konstaterande. Sen när har ekonomisk tillväxt – enbart – varit ett tecken på välstånd, på ett lyckat samhällsbygge? Tillväxt är en förutsättning för välstånd, absolut, men den kan lika gärna fungera förtryckande och förstärka redan skeva maktförhållanden.

Vi konsumenter i Väst ska använda makten vi har i form av köpkraft till att hjälpa alla indier, inte bara de redan rika, genom att tvinga Indien utveckla en ekonomisk och social struktur som inte fungerar förtryckande. Bort med den korrumperade byråkratin, barnarbetet och kastsystemet. Fram med en fungerande fackföreningsrörelse och mänskliga rättigheter åt alla. Köp en massa grejer av dem, men köp rätt grejer.

Kommentarer:
Jag funderar, är det en bojkott av fel grejer du förespråkar? Jag tycker att frågan är ganska intressant, som Rena Kläderinformatör. Rena Kläder (www.renaklader.org) uppmanar mkt sällan till bojkott av enskilda företag, utan driver hellre en linje som går ut på att informera om missförhållanden på textilfabriker och i industrin som helhet(för att det är det problemet vi riktat in oss på) för människor, samt uppmanar till att hela tiden ifrågasätta företagen, fråga hur varorna tillverkats. På så sätt inser företagen att man bryr sig. Om de inte vet eller inte vill svara är det kanske bättre med bojkott, men problemet med bojkott är ju att det förutom att skada företaget också skadar dem man vill hjälpa.

Nu utgår jag förresten inte ifrån att det är en bojkott av utpekade "dåliga" företag du uppmanar till, jag undrar bara om det är det. Annars bra artikel!
 
Anna, bra att du tipsar om renaklader.com. Läste om det på din blogg, verkar ju riktigt intressant!

Jag vet inte riktigt om jag förespråkar bojkott. Kan inte riktigt påminna mig om någon lyckad bojkott. Jag tänker t.ex. på det där uppropet mot amerikanska viner som några svenska vänsterintellektuella försökte dra igång. Gick inte särskilt bra. Sen kan man ju också läsa i 100 Höjdare om när Sverige skulle bojkotta Coca Cola, ganska talande.

Nej, det är nog som du skriver, att det viktiga är att ifrågasätta och så ett frö av medvetenhet hos konsumenter: "hmmm... en handduk från andra sidan jordklotet för 59 spänn, är det verkligen rimligt?", eller "hmmm... det är mycket billigare att köpa en sprillans ny tv från andra sidan jordklotet än att få min fem år gamla tv lagad av tv-reparatören på hörnet, är det verkligen rimligt?".

Ibland är nog bojkott bra, men det är orimligt att begära av folk att sluta handla på ICA bara för att de köper in sina handdukar från samma slavdrivare som alla andra butikskedjor.
 
Ytterligare ett exempel på att vi i mångt och mycket fortfarande lever i 1800-talet, trots våra iPods, laptops och digitalteveboxar.
Kommer en arbetarrevolution i Indien och Kina? Kina verkar fortfarande kännetecknas sjukt mycket av devisen "skynda långsamt" - i alla samhällsklasser. Pålästa kinesiska studenter (de som ju kanske borde vara mest revolutionära) menar att revolutioner skulle skada mer än bygga upp, och verkar hellre förespråka reformer och gradvis förändring, inte helt orelaterat till nyliberala argument om "trickle down"-effekter. Indien, däremot, vet jag inte lika mycket om.
Ge det några år till dock, tills miljön har blivit helt uppfakkad, i Sverige men än mer i Indien, Bangladesh och delar av Kina. Folk kommer tvingas inse priset vi betalar för konstant tillväxt och expansion.
Det tidiga 2000-talets (=1800-talets) kapitalisering, (post)koloniala förtryck och lågintensiva "war on terror" kommer då utbytas mot något helt annat, antagligen långt mer skrämmande. Tyvärr.
 
Jonas: Nej, det är ju det som kanske är skillnaden mellan utvecklingen i väst då, och utvecklingen i öst nu. Jag har inte läst någon ekonomisk historia men den industriella revolutionen följdes ju av en arberarrevolution. Frågan är om förutsättningarna finns för att något liknande ska hända i Indien och Kina. Arbetarrevolutionen förutsatte en liberal politik som gjorde det möjligt för även de fattiga att göra sig hörda. Jag tänker på allmän (med betoning på män) rösträtt, ett väl utbyggt skolsystem för alla, en sekulär stat, samt givetvis organiserings- och föreningsfrihet.

Både Indien och Kina kommer till korta. Framför allt tror jag, som jag nämnde i inlägget, att det finns en fara i att ett lands största tillgång är dess billiga arbetskraft. Då finns ingen drivkraft från de övre skikten att ta itu med saker som arbetsrätt, eftersom det skulle göra landet mindre konkurenskraftigt och hämma tillväxten. (Det finns säkert ett dussin ekonomiska modeller som bevisar motsatsen.)
 
Jag lyssnar gärna med spänning på hur den rikaste kvartilen har tjänat på indisk textilindustri, de har främst tjänat sina pengar på mjukvaruexport och industriarbete. Något som knappast varit på den fattigabefolkningen i Indiens bekostnad utan på den europeiska arbetarklassens bekostnad och det är naturligtvis där skon klämmer för nationalvänstern i Europa.

Förövrigt så finns det få institutioner som är så genomkorrumperade i Indien som fackföreningsrörelsen. Det är alltid komiskt att höra fjantar som till äventyrs har varit på en backpackresa i Thailand uttala sig om läget, bo där i några år innan du yttrar dig eller håll käften. Annars risker du att göra som dina röda företrädare i maoistvänstern på 60-talet.
 
Jaha du Erik Thalin, menar du att den indiska staten inte är sekulär, eller att det inte finns yttrandefrihet eller organiseringsfrihet? Sprick inte av självgodhet nu så är du snäll.
 
En av de bästa bojkotterna som Erik Thalins och hans självgoda anhang satte igång en gång i tiden var bojkotten av fotbollar sydda av pakistanska barnarbetare, efter stor uppmärksamhet fick dessa slavägare lägga ner efter bojkott från väst. När några indiska tidningar, för tro inte att Thalin&co brydde sig ett skit om det, gjorde en uppföljning på vad som hade hänt så arbetade större delen av barnen med prostitution och narkotika handel istället.

Vad Erik Thalin inte inser är att när han anser att konsumenter ska tänka efter, så låter han egentligen som en modern Marie Antoinette. Men jag antar att det fungerar bra över ett glas rödvin när man ska ragga brudar.

Asien lärde det sig redan på 60-talet. Europas arbetarrörelse ska man passa sig jävligt noga för.
 
Well: Nä, den här fjanten har aldrig ens varit på backpacker-semester i Thailand. Men diskvalificerar det mig från att ha åsikter om grejerna som jag köper på ICA? Eller om marknadsglobalisering?

Det är inte särskilt konstruktivt att be debattmotståndaren hålla käften.
 
Well: "mjukvaruexport och industriarbete har knappast varit på den fattiga befolkningen i Indiens bekostnad utan på den europeiska arbetarklassens bekostnad och det är naturligtvis där skon klämmer för nationalvänstern i Europa".
Tillåt mig småle. Billig mjukvara och billiga industriprodukter lär väl knappast vara en börda för arbetarklassen här i Europa - snarast är det väl så att med generellt ökad realinkomster (trots att klyftorna må öka, märk väl!) så kan nu även arbetare i Europa köpa billiga datorer och mobiltelefoner... Näe, jag anar tragikomiska nivåer av dogmatism och bitterhet över den här snubben Wells kommentarer (ni vet dogmatism av den mörkt mörkt blå typen som står att finna bland de SvD-insändarskribenter som är bittra/konspiratoriska över en "vänstermaffia" som helt och hållet är en 40-talistgrej). Hihihi...
 
Ett bra exempel på varför ekonomi är så intressant :
Goldman Sachs BRICs report
 
hmmm...
Brasilian, Ryssland, Indien och Kina kommer alltså enligt Goldman Sachs kalkyler tillsammans ha ungefär 2,5 gånger fler bilar än USA år 2025. Om inte helt radikala uppfinningar implementeras som kapar växthusutsläppen markant så kommer miljön med andra ord bli helt fakkad - i vår livstid.
Dessutom, kolla in en av de senaste prognoserna: ingen fisk kvar i haven år 2048.
 
Jag är inte ekonom så det skulle vara intressant om någon (Petter kanske?) kunde berätta under vilka förutsättningar tillväxten i BRIC kommer ske. Det finns inte naturresurser i den omfattning som krävs för att dessa länder ska följa samma oljebaserade tillväxt som Väst hade under 1900-talet.
Ingår det i tillväxtprognoserna nödvändiga omställningar i energiförsörjning, jordbruk, infrastruktur, osv.? Är det rimligt med en långsiktig årlig tillväxt på 5 % när det råder brist på råvaror som olja och stål?
Jag ser inte riktigt framför mig hur Kina och Indien, med en folkmängd som är i runda slängar fem gånger Nordamerika och Europa sammantagna, ska kunna uppnå samma BNP genom att kopiera det västerländska samhället.
Föreställ er en miljard indier som börjar åka på weekend-resor till Bangkok med lågprisflyg. Föreställ er koldioxidutsläppen. Föreställ er hur fort oljan skulle ta slut.
 
Anar jag västerlänsk protektionism?

Västvärlden kommer aldrig att kunna hindra BRIC-länderna att följa samma tillväxtmönster som gjort Väst till världens rikaste under 100 år.
Dessutom så är det fortfarande vi i väst som står för merparten av konsumtionen av världens alla naturresurser och energi (alternativt väljer att producera i öst & dumpa tillhörande miljöproblem på dessa länder). Nu när väst producerat/konsumerat/blivit stormrika & åkt på weekend-resor, så är det kanske andra länders tur (det är ingen större skillnad på människor i europa och övriga världen). Däremot har vi med vår relativa rikedom faktiskt möjligheten att aktivt välja förnybar energi och bättre hushållning av resurser. Till skillnad mot många U-länder så har västvärlden faktiskt råd att föregå med gott exempel genom att först minska sina egna utsläpp etc.
 
Petter: "Till skillnad mot många U-länder så har västvärlden faktiskt råd att föregå med gott exempel genom att först minska sina egna utsläpp etc."

exakt!
problemet är bara att det ser mörkt ut även för det - med folk som Bush, Blair (=Cameron) och andra (Reinfeldt?) som gärna pratar om hur mycket de vill göra för miljön men som i verkligheten tågar på som om det var 60-talet all over again....
 
Nej, ingen västerländsk protektionism. Jag ser gärna monstertillväxt i BRIC-länderna. Men min ärliga undran är hur det ska gå till. Tillväxten i väst de senaste hundra åren har vilat på ett massivt uttag av naturtillgångar. Det finns helt enkelt inte kvar olja och andra råvaror i den omfattningen som krävs för att lyfta två ytterligare miljarder människor till västs levandsstandard. Tillväxten måste ske på något annat sätt. Då undrar jag om kraftigt stigande råvarupriser finns med i de där tillväxtprognoserna eller om de utgår ifrån att naturresurserna är oändliga.

Jag tror vi står inför ett turbulent sekel där energiförsörjningen kommer att spela en avgörande roll. Om Kina och Indien ska uppnå västerländsk levnadsstandard så är det nog en dum idé att lita på att väst ska gå före. De gör nog istället klokast i att hoppa över 1900-talet i sin egen utveckling (lättare sagt än gjort, jag vet) och gå rakt på 2000-talets lösningar.
 
J: Japp, det har blivit politiskt korrekt att vara miljömedveten på samma sätt som alla svenska partiledare för fem år sedan blev feminister...
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka