söndag, september 10, 2006

Miljö het fråga i slutspurten

Ikväll ska jag gå och se Davis Guggenheims ”En obekväm sanning”, en filmatisering av Al Gores Power Point-presentation om klimatförändringar. Det låter kanske inte så upphetsande men genomslagskraften som filmen hittills haft är imponerande. Den senaste veckan har den kärleksbombats i svensk media och i USA har den fått hela den ansvarskännande Hollywoodmaffian att börja köpa hybridbilar och vara ”carbon neutral” genom att plantera träd som ska absorbera utsläppen som bland annat kommer från deras flygpendlande mellan Los Angeles och New York.

Man kan tycka vad man vill om denna ”miljökamp i lyxklass” som Martin Gelin kallade det i Sydsvenskan, och frågan är hur många träd som skulle behöva planteras för att neutralisera samtliga utsläpp från flygtrafiken. Men klart är ändå att kändisarnas nyväckta miljöintresse fått realpolitiska konsekvenser, bland annat genom att Kaliforniens guvernör Terminator har infört hårdare lagar mot koldioxidutsläpp.

Här hemma i Sverige känns premiären för ”En obekväm sanning” som något mer än en lycklig slump. Frågan om klimatförändringar har fått oräkneliga spaltmeter såhär en dryg vecka före valet och plötsligt tävlar politiker och andra om vilka som är mest kompisar med naturen. Heidi Avellan var tidigt ute förra veckan med vad jag då betecknade som ett konststycke: att få alliansens miljöpolitik att framstå som bättre och mer progressiv än regeringskoalitionens. De senaste dagarna har dock flera anslutit sig till den synen och centerpartiets Claes Västerteg sa till SR Ekot igår att ”det är tydligt att socialdemokraterna har sneglat på alliansen för att få till en tydlig politik, för att få till en politik kring förnyelsebara bränslen”.

Socialdemokraterna har å sin sida släppt loss det tunga miljöpolitiska artilleriet och Mona Sahlin lovade igår en femdubbling av vindkraften under nästa mandatperiod. När Maria Wetterstrand intervjuades av Annika Lantz i P3 fick hon frågan om Al Gore bjudits in av miljöpartiet för att driva frågan om klimatförändringar eftersom det passade så himla bra in i miljöpartiets valkampanj. Men nu framstår det nästan som om miljöpartiet kommit i skuggan av de stora elefanterna som helt plötsligt tycker det är jätteviktigt med biobränsle och talar tyst om de långtgående planerna för en sänkning av bensinskatten. Och hur var det nu alliansen ställde sig till trängselskatter?

Kommentarer:
Alliansens miljöpolitik verkar i mina ögon vara mestadels vackra ord som egentligen inte leder till några konkreta lösningar... Hittills har de blå varit negativa till alla miljöfrämjande förslag som inneburit kostnader för näringslivet. Riktigt tråkigt att centerns hyfsade inställning till dessa frågor nu kompromissas bort för att kunna samarbeta med m och kd!
Men det är härligt att miljöfrågorna faktiskt blir sedda vid detta val!
 
Glöm dock inte att det krävs slips och kavaj för att övertyga de som verkligen behöver övertygas (dvs företagsledarna och mans-paschorna)! Miljöpartistisk ull-pläd går liksom inte hem i de kretsarna...
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka