onsdag, oktober 11, 2006

Pinsamt och typiskt

Jag vet inte vad som är mest pinsamt. Att kulturminister Cecilia Stigö Chiló inte betalat tv-licensen sedan 1990 (längre bak i tiden finns inga uppgifter) eller att hon helt oförhappandes väljer att betala den några dagar innan hon tillträder som statsråd.


Lägg loggan på micken på minnet, Cecilia. Foto: dn.se


Om inte ens ansvarig minister bryr sig om att betala sin licens är det svårt att finna någon som helst anledning för oss övriga tv-tittare att göra det. Först efter det att hon blivit ertappad ber hon om förlåtelse och lovar att betala tillbaka det hon är skyldig Radiotjänst. Det är bara att överföra resonemanget på andra områden för att se det orimliga. Att ”glömma” betala för sina matvaror i butiken och sedan hoppas på att polisen nöjer sig med att man betalar det man är skyldig och låter bli att sy in en för snatteri. Att planka på tunnelbanan och hoppas att det räcker med att betala tjugo spänn när kontrollanten kommer. Det är beklämmande och om Stigö Chiló har någon heder i kroppen så borde hon avgå ögona böj.

Det samma gäller givetvis handelsminister Maria Borelius vars lagbrott antagligen har kostat staten betydligt mer i uteblivna intäkter än Stigö Chilós springnota. Att anlita svart arbetskraft är olagligt och det är obegripligt att Fredrik Reinfeldt kunde ta in Borelius i regeringen trots att han visste om allt detta. Vad har vi att vänta oss från övriga ministrar? Rattfylla? Barnaga? Narkotikabrott? Flyktingsmuggling? Frågan är vilka brott Reinfeldt tycker är acceptabla och vilka som bör beivras.

Uppenbart är att Borelius brott är lättare för moderaterna att svälja. Det ligger helt i linje med partiprogrammet och Carl Bildt är ”inte upprörd alls”. Han menar att det två moderata statsrådens felsteg visar att regeringen inte är rekryterad från någon elit som har råd att betala vit arbetskraft. Bland många moderater är säkert Borelius agerande rent av ett plus i kanten. Hon framstår som en martyr, ännu ett offer av det förtryckande skattesamhället.

Själv tycker jag istället att Borelius är ett lysande exempel på varför subventioner på hushållsnära tjänster inte bör införas. Hennes familjs samlade inkomst under 90-talet var enligt Expressen 16 miljoner kronor. Huruvida barnflickans inkomst beskattats med trettio procent eller femton ter sig i sammanhanget ovidkommande. Sådana som Borelius skulle inte ha betalat i något av fallen.

Jag är uppriktigt besviken, på de båda statsråden och på Reinfeldts hantering. Trots mina antipatier gentemot delar av den nya regeringens politik blev jag positivt överraskad av regeringssammansättningen som innehöll flera nya spännande namn. Det tog inte mer än några dagar innan bilden grumlats betänkligt. Jag drar mig återigen till minnes varför jag inte röstar på moderaterna. Det är ett parti för höginkomsttagare som vill slippa betala skatt.

Kommentarer:
Nu hade väl Boreus inte köpt städhjälp alls kanske om hon hade varit tvungen att göra det vitt och i så fall har hennes brott ju inte kostat staten någonting.

Tycker du att bara folk som följt alla lagar ska få bli politiker? Tror du att det i så fall hade gått att fylla riksdagen?

Att de har gjort lite olagligheter innan de blev politiker är jag inte särskilt upprörd över. Det har nog de allra, allra flesta gjort. Det som irriterar mig är att de inte kan stå för det.
 
Något som är lite intressant i sammanhanget är väl förslagen om en fuskminister som ska arbeta mot bidragsfuskare och allt vad det var. Det verkar ju onekligen som om det bara är vissa typer av fusk som ska straffas, eller kanske vissa grupper av människor som fuskar som ska sättas dit och ettiketteras.

Det vore på något sätt mer i linje med åtminstone Fp:s retorik att avsätta ministrarna omedelbart.

Kul att se att du skriver något, längesedan sist. Jag brukar gilla dina texter. Har länkat till din blogg från min, hoppas det är ok.
 
Rubriken "Pinsamt och Typiskt" säger allt, precis vad det är! Pinsamt. Och typiskt.
 
Johan: Nu hade väl Boreus inte köpt städhjälp alls kanske om hon hade varit tvungen att göra det vitt och i så fall har hennes brott ju inte kostat staten någonting.

Jag tror jag förstår hur du menar men med det resonemanget borde Boreus heller inte skaffat fyra barn, eftersom hon menar att hon omöjligt hade kunnat hinna med att ta hand om dem själv. På Boreus lät det som att hon inte hade något val. Hon var tvungen att anlita hemhjälp, vit eller svart. I sådant fall så har staten gått miste om skatteintäkter.

Tycker du att bara folk som följt alla lagar ska få bli politiker? Tror du att det i så fall hade gått att fylla riksdagen?

Att de har gjort lite olagligheter innan de blev politiker är jag inte särskilt upprörd över. Det har nog de allra, allra flesta gjort. Det som irriterar mig är att de inte kan stå för det.


Nej, ingen är perfekt och det är nog få som skulle gå helskinnade genom den journalistiska granskning som de nytillträdda statsråden utsätts för. Jag är, som du, upprörd över ryggradslösheten. Om det nu är ett politiskt ställningstagande att strunta i licensavgiften eller smita från skatten - vilket det absolut kan vara - varför står de inte för det? Varför betalas licensavgiften skamset in några dagar före tillträdet? Nu framstår de inte som ståndaktiga ideologer utan snarare som ynkliga småtjuvar.

Anna: Något som är lite intressant i sammanhanget är väl förslagen om en fuskminister som ska arbeta mot bidragsfuskare och allt vad det var.

Om något så har Reinfeldt gjort det enkelt för en eventuell fuskminister. Det är ju bara för ministern att börja gräva där hon/han står, i Rosenbad.

Kul att se att du skriver något, längesedan sist. Jag brukar gilla dina texter. Har länkat till din blogg från min, hoppas det är ok.

Kul att du gillar och jag är smickrad för länken! Jag får gratulera så mycket till platsen i kommunfullmäktige. Var det väntat? Mp gick ju väldigt bra i Lund, näst bäst i landet tror jag.
 
Well, moderaterna är snarare ett parti befolkat av höginkomsttagare som vill slippa betala skatt. Politiken är ny och dessa "moderaterna classic"-figurer är marginaliserade i regeringen.
 
Ok, då blir länken kvar.

Tackar! Ja, det gick alldeles utmärkt för oss i valet, speciellt i studenttäta områden. På Vildanden var vi största parti med strax över 20 p. Jättekul. Nu får vi se om vi kan lyckas skrapa ihop någon vettig opposition bara. Tror att vi var näst bäst i landet i både kommun och riksdagsval, Kalix var bättre i kommunen och Stockholm i riksdagen.
 
Är det Boreus eller Borelius?
 
Gustav: Politiken är ny och dessa "moderaterna classic"-figurer är marginaliserade i regeringen.

Nåja, moderaterna classic-beteende verkar ju inte vara marginaliserat.

Anonym: Är det Boreus eller Borelius?

F*n vad pinsamt! Ska genast ändra.
 
Hey, glöm dock inte vilket fiffel som också föregick i den förra regeringen - Perssons smarta skatteplanering för sitt landsortsmansion, Björn Rosengrens och GPs strippklubbsbesök, hysj-hysjandet kring tsunamikatastrofhanteringen, etc etc.
På sätt och vis är det ju ändå bra att sånt här fulspel avslöjas innan "ministrarna" (Borelius hann ju egentligen aldrig vara minister) hinner börja utöva sin makt. Men pinsamt och typiskt är det fortfarande!
Dessutom... om läxan från sossarnas pampiga regim är att *makt långsamt korrumperar*, så är ju det knappast ett bra tecken för det nya gänget; utgångsläget är ju nu aningens befläckat redan från början!
 
Visst, jag håller med dig Jonas. Tsunamikatastrofen var visserligen fel som begicks i arbetet och vi kan inte veta om någon annan regering hade skött det bättre.

På ett sätt så känns det ändå bra att ministrarna är så uppenbart dåliga på att hantera media. Kanske leder det till mindre mygel i framtiden eftersom de vet med sig att de åndå kommer bli avslöjade.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka