tisdag, oktober 17, 2006

Bemöt idioterna

Jag har det tveksamma nöjet att bo i Sveriges mest rasisttäta region. För det är bara i Skåne man fortfarande kan gå in på ett konditori och beställa negerbollar. En arbetskamrat till mig undrade helt uppriktigt vad som var så farligt med att Anna Sjödin kallat dörrvakten på Crazy Horse för svartskalle. ”Kan man verkligen bli dömd för något sånt?”, frågade han mig. ”Ja, i hela Sverige utom i Skåne”, svarade jag.


Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna och/eller andra rasistiska partier har numera mandat i nästan varenda skånsk kommun samt en betydande andel i regionfullmäktige. Lund är ett av få undantag. Men här liksom i övriga Skåne är det ute i bushen som rasismen frodas. I centralortens valkretsar var de sverigedemokratiska rösterna lätträknade. Istället var det i de omgivande småsamhällena Dalby och Södra Sandby som rasisterna fick sina röster.

Till skillnad från Sveriges hittills mest framgångsrika främlingsfientliga parti, Ny Demokrati, saknar sd nästan helt färgstarka och karismatiska frontfigurer. Jag har fortfarande inte sett rörliga bilder på partiledaren Jimmie Åkesson och samtliga försök till seriösa intervjuer jag hört med partirepresentanter har haft ett parodiskt skimmer över sig. Sverigedemokraterna har fram tills detta val konsekvent stängts ute från både den politiska och mediala scenen. Det har gjort att de istället utvecklat något slags lågintensiv politisk gerillakrigsförning där kommun efter kommun sakta men säkert intagits. Väl på plats i fullmäktige har inte särskilt mycket uträttats, men det hindrar inte väljarna att återvända till partiet i nästa val.

Södertörnbaserade idéhistorikern Ulla Ekström von Essen menar att denna lågintensiva metod att underifrån nå makten är en högst medveten taktik. Enligt henne använder sverigedemokraterna mandaten i kommunfullmäktige för att ta sig uppåt i den parlamentariska hierarkin. Till skillnad från andra politiska initiativ med siktet inställt på riksdagen, exempelvis Feministiskt initiativ och Junilistan, har sd sett det viktiga legitimitetsvärdet i valframgångar på lokal nivå. Eftersom man inte har haft någon som helst möjlighet att få genomslag i riksmedia och vinna terräng på den politiska dagordningen den vägen, har man istället nått framgång på det lokala planet. Landskrona är det tydligaste exemplet där man med hjälp av lokaltidningens braskande löpsedlar om ett centrum som övertagits av invandrargäng, fick 22,3 procent av rösterna i kommunfullmäktige.

Realpolitiskt har partiet hittills inte haft någon betydelse alls. Men realpolitik har relativt liten betydelse för den allmänna politiska opinionen. För sverigedemokraterna är symbol/signalpolitiken det centrala. Ekström von Essen skriver: ” En stor del av partiets propagandaarbete har utgjorts av den signalpolitik riktad mot etablissemanget och riksdagen som man fört i kommunfullmäktige genom centralt formulerade cirkulärmotioner som egentligen ligger utanför kommunens kompetensområde, men tydligt markerar vilken politik partiet vill föra. Det har varit motioner med rubriker som ’Repatriering av så kallade flyktingar’, ’Åtgärder mot muslimska barns omskolningsresor’ och ’Folkomröstning om invandring’.” Hon tillägger att ” I några kommuner kunde inte representanterna redogöra för vilken politik partiet egentligen företrädde, såsom till exempel i Ronneby. Ändå ökade man här från ett mandat till tre i valet. Det visar att stödet för partiet inte har särskilt mycket att göra med vad man gör i politiken, utan att partiet blir en symbol och katalysator för ett missnöje riktat mot de etablerade partierna i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet.”

Frågan är då vilken taktik som bäst marginaliserar sverigedemokraterna. Helt klart är att de inte längre går att ignorera eller stänga ute från vare sig den mediala eller politiska dagordningen. Men jag tror inte att det kommer utgöra något större problem ändå. Sverigedemokraterna har helt enkelt inget att komma med i en debatt mot en rapp SSU:are eller MUF:are. Problemet är istället att sd, genom att man stängs ute från det politiska arbetet, får en underdog-position och dessutom slipper ta något eget ansvar för den förda politiken. Problemet återfinns bl.a. i Holland där främlingsfientliga partier på sina håll fått över en tredjedel av rösterna. Detta har tvingat övriga partier att ingå regnbågskoalitioner för att kunna stänga dessa partier ute från beslutsfattandet.

Den rimliga taktiken gentemot sverigedemokraterna borde istället vara att låta dem komma fram i media och i den förda politiken. Utan att de för den skull tillåts dominera dagordningen så som Dansk folkeparti har gjort i Danmark där frågan om vad som är att anse som danskt numera överskuggar allt annat. Sverigedemokraterna saknar såväl hållbar politik som människor att föra fram den genom. Det enda man har till sin fördel är ett groende missnöje med alla andra alternativ och en allmän föreställning att sd på något sätt skulle kunna vara lösningen.

För att mota rasisterna krävs alltså att de etablerade partierna återigen börjar uttala sig ideologiskt och (åtminstone delvis) leda opinionen istället för att reagera på tillfälliga svajningar i opinionen. Missnöjespartier får alltid bara så många röster som de etablerade partierna tillåter. Ut och bemöt idioterna!


------

Genom Andreas hittade jag Gudmundson som summerar sd-debatten i Sydsvenskan på ett bra sätt.

Kommentarer:
Hej Erik!
Jag håller med om att det är ett jätteproblem med Sverigedemokraterma och andra främlingsfientliga partier. Hur ska de bemötas?

Ett problem med att släppa in sverigedemokrater i en debatt är två. Antingen talar man om politik som inte handlar om integrationsfrågor, och då står de sig ganska slätt. Men ofta inte mer slätt än vissa av de andra partiföreträdarna.
Om det inte sker kommer HELA debatten handla om integrationsfrågor. Något som Sverigedemokraterna vid en ytlig blick tycks ha jättekoll på. De kan ofta rapa upp statistik som visar på hur dålig invandring är för Sverige, statistik som ofta är bajs i sig, men i en situation som en paneldebatt är det väldigt svårt att bemöta statistik. Man kan oftast inte direkt bevisa att statistiken är falsk eller missvisande. Därför kan SD plocka en hel del poäng i en debatt.

Det bästa sättet att rycka undan fötterna för SD och deras gelikar är nog till att börja med en riktig integrationspolitik, i vilken man bör ta en titt på hur hela samhället fungerar, och vilka mekanismer som leder till segregation. Men det är väl ett mer långsiktigt mål

Under tiden bör alla partier fundera över vilken strategi som är den bästa för att bemöta främlingsfientliga och rasistiska partier, för att mosa deras så kallade argument, och visa på vilken total brist på politik de har.

Förlåt för ett jättelångt svar. Men jag tänker rätt mkt på den här frågan just nu.
 
Intressant kommentar, Anna. Hur har sverigedemokraterna agerat i Lund kommunfullmäktige hittills?

Jag förstår att det kan vara svårt att möta en sverigedemokrat i en debatt om integration. Men handlar det inte lite om hur debatten förs? Så fort frågan förs vidare från hur himla mycket kriminalitet det finns i invandrartäta områden till varför det finns så mycket kriminalitet i invandrartäta områden så måste väl sverigedemokraten stå sig slätt. Jag menar herregud, har du tittat på deras hemsida under rubriken "Enkel matematik"? Fler poliser + skärpta straff = färre kriminella på gatorna, enligt SD. Visst det har ju fungerat jättebra i USA. Särskilt om man inte kombinerar det med någon aktiv socialpolitik.

Mera SD-logik: Mindre invandring + högre krav = lägre kostnader. Okej, och hur ska en åldrande befolkning försörjas utan invandring? "Det enda som krävs är sunt förnuft", avslutar man med. När det börjar hänvisas till "sunt förnuft" istället för väl underbyggda resonemang är det alltid dags att dra öronen åt sig.

Jag tror och hoppas att SD saknar vad som krävs av ett aktivt politiskt parti: en politik och politiker att driva den.
 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 
mitt svar blev så långt att jag tog bort det i stället. delar av det som var mitt svar har jag publicerat på min blogg i stället.
 
Vill bara säga att jag alltid uppskattar dina inlägg Erik!

Och som många andra kan ajg bara konstatera att troligen det enda effektiva sättet att rycka undan argumenten för SD är att stoppa utanförskapet. Mer jobb och människor som är stolta över sina liv och har en möjlighet att leva drägligt ger mindre problem. Den gamla sanninen om att socialgruppstillhörighet har ett betydligt starkare samband med kriminalitet än invandring lever fortfarande väldigt tydligt i statistiken.
 
"Sverigedemokraterna har helt enkelt inget att komma med i en debatt mot en rapp SSU:are eller MUF:are"

Jaså, det säger du utan att någonsin ha bevittnat en sådan debatt. De politiska ungdomsförbunden har ju med få undantag inte vågat bemöta sverigedemokraterna offentligt.

Ett av undantagen är centerpartiets Federley som ju debatterade med sverigedemokraternas Åkesson i SVT. Med lite googlande kan du kanske hitta det inslaget och bevittna hur mycket en rapp ungdomspolitiker egentligen har att komma med i en debatt med en sverigedemokrat.
 
Zibbo: Tack så mycket, det värmde! Och du har helt rätt i att det är fattigdom, inte invandring i sig, som leder till utanförskap.

kemada: Jag kanske skulle vara tydligare och skriva "borde inte ha något att komma med". Min poäng är att SD saknar djup i sin politik. Federley hade det inte lätt men med lite övning tror och hoppas jag att en sån som Åkesson blir en lätt munsbit i framtien! Plus: det viktigaste är att inte låta rasisterna ta initiativet i debatter. Då sitter man helt plötsligt och pratar betydelselös statistik utan att man vet hur det gick till.
 
visst ja! Jag glömde att svarar på din fråga om SD i kommunfullmäktige i Lund. De har mig veterligen inte suttit i KF här tidigare. Det nyvalda kf har inte sammanträtt än. Men jag ser inte fram emot att höra en massa skit från dem.

Tack så mycket för allt stöd i debatten på min blogg förresten. Det känns bra att ha hjälp. Håller förresten med Zibbo helt om dina inlägg förresten. Keep going strong!
 
Tack du med! Vi håller fortet mot rasisterna.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka