tisdag, januari 16, 2007

Mindre gubbsjuk statistik

Bloggande kan förändra världen – eller i alla fall en kursbok. Det fick jag veta igår när min kära gamla kårtidning Samtid damp ned i brevlådan. Ett bra nummer (möjligen bortsett från framsidan som ser ut som en inbjudan till julfesten på något dagcenter), Samtid blir alltid bättre för varje nummer som går på läsåret. Något man kanske borde ta fasta på i fullmäktige när tidningens eventuella nedläggning diskuteras.

Ola har intervjuat Svante Körner, professor och föreläsare i statistik på Lunds universitet. En, som det verkar, trevlig prick som tycker att statistik är hur kul som helst och brinner för att få sina studenter att tycka samma sak. Såna personer borde det finnas fler av på universitetet. Svante Körner är också enda halvan av ”Körner och Wahlgren” som har skrivit kursboken Statistisk dataanalys. Bekant för alla samhällsvetare som haft statistik med på schemat.

Själv tragglade jag Statistisk dataanalys förra hösten och då slogs jag av att många av uppgifterna gav ett gubbigt och mossigt intryck. De kunde handla om ”pojke som väntar på flicka som aldrig kommer”, ”hur stor andel av alla statistiker som har skägg” och min favorit, ”professor som spanar på vacker flicka”. Det senaste tog jag upp i ett inlägg förra hösten som exempel på gubbsjukan som är genomgående i boken.
Det kunde ha tagit slut där om det inte vore för Ola på Samtid som tar upp frågan i sin intervju. Tydligen har Körner hittat mitt inlägg av en slump:
Jag upptäckte det av en slump när jag sökte på mitt eget namn på internet. Ett ögonblick tänkte jag svara att jag är gubbe och dessutom sjuk och därmed uppfyller båda kraven. Men sen tyckte jag inte att det var värt att lägga någon tid på eftersom jag inte alls kände mig träffad av beskrivningen. Vi tog faktiskt bort nämnda uppgift i den nya upplagan, då den tydligen kunde stöta någon.
Fantastiskt! Mitt inlägg har lett till en faktisk revidering av en standardbok på en grundkurs. Nu var ju inte det den enda uppgiften som stack i ögonen, men jag är ändå mycket nöjd. Tusentals studenter slipper nu läsa om Professor W:s spanande på nätta små studentskor.

Jag har aldrig haft Svante Körner som föreläsare eftersom jag läste min statistik på Linköpings universitet. Alltså har jag inget att säga om hans engagemang eller förmåga att entusiasmera och lära ut. Han är säkert en mycket duktig föreläsare och jag är den förste att uppmuntra glädje och humor i undervisningen. Det är heller inget fel på Statistisk dataanalys som lärobok. Den är för det mesta lätt att följa och enkel att förstå.

Humor är, som Körner själv framhåller i intervjun, ofta en balansgång där man petar på tabun och testar gränser. Det finns säkert fortfarande många som tycker att hon-han-skämt är hur roliga som helst och jag vill verkligen inte gå i bräschen för något censurivrande. Men själv satt jag och störde mig på hur uppgifterna var formulerade, för jag tycker inte att han-hon-skämt är särskilt järva. Bara tröttsamma och fantasilösa.

Etiketter: , , ,


Kommentarer:
Aj! Kritiken mot framsidan tog verkligen... Just den blev inte särskilt bra, det kan jag hålla med om.

Förresten - vill du ha ett stort tjurlårben till din hund Konrad? Av olika anledningar så har jag ett sådant. Maila mig/Svara här om du vill ha det.
 
Ola, kritiken gällde just bara framsidan. Resten av tidningen är bra och riktigt läsvärd. Framför allt tycker jag ni har lyckats med läsbarheten, många småtexter och faktarutor.

Konrad skulle garanterat älska ett stort tjurlårben. Problemet med att ha en så tjurskallig hund är att han vägrar äta sin vanliga mat om han vet att det finns något mumsigare. När han väl avslutat tjubenet skulle han antagligen matvägra i veckor. Men tack ändå!
 
Läste precis artikeln i Samtid (kul att fortfarande få den i brevlådan) och gick direkt in på din sida för att kolla om det verkligen var du som var "bloggaren", jag hade ett svagt minne av att du skrivit om statistikuppgifter. En eloge till dig för att du visar vägen, jag vill också förbättra innehållet i läroböcker! Var ska man börja? Att beskriva homosexualitet som en sjukdom har jag hört är väldigt poppis på vissa utbildningar...

Ola: Jag brukar inte tycka att utsidan räknas men just framsidorna var så fina på min tid på tidningen, fantastiska fotografier. Mer sånt!
 
Ja Valeria, en taktik är helt klart att racka ner på dem i sin blogg. Du har ju också varit pigg på att kritisera saker i din blogg. Kanal 5-program och sånt. Har det haft något effekt?
 
Hej mr lårben
Nästa fråga är hur man kan ha lyckats döpa en bok till
"Statistisk dataanalys"? (namnet lockar garanterat inga samhällsvetare till fortsatta studier i statistik)

/ Petter
 
Hej, du där Erik. Du som hatar bilism: kanske intressant läsning vore något?

http://www.sns.se/zino.aspx?productID=744

Bilismen har haft avgörande betydelse för våra levnadsförhållanden under det gångna seklet. Med ett globalt perspektiv beskriver Björn Elsässer hur bilismen har utvecklats sedan 1800-talets slut och diskuterar drivkrafter och förändringsmekanismer. Vilka är de positiva konsekvenserna och vilka är de negativa? Han granskar följderna ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och analyserar bilismens framtida utvecklingstendenser samt de hot som den står inför idag. Tonvikten ligger på bilen som transportmedel med särskilt fokus på privatbilismen.

Björn Elsässer är nationalekonom och har i sin forskning framför allt inriktat sig på den svenska bilindustrins utveckling.


57 bagis. Våga!
 
Petter: Det känns som en helt egen artikel: "Sövande titlar på kurslitteratur". Det finns mycket att ta från!

Ola: Tack för tipset! Verkar intressant, och dessutom till ett överkomligt pris. Sen skulle jag inte gå så långt som att säga att jag hatar bilismen. Men den är helt klart problematisk för såväl samhälle som för individ och miljö.
 
Vilken extremt trött kritik... Omständigheterna i uppgifterna saknar betydelse helt och hållet och det är, eller borde i varje fall, alla vara medvetna om. Kritiken är ju dessutom helt obefogad. Att det även impliceras att Körner är en snuskig gammal gubbe som spanar in unga studentskor är lågt. Om så verkligen vore fallet är det väl knappast troligt att Körner verkligen skulle ha tagit in ett sådant exempel i sin bok? Att han vågar "ta ut svängarna" en aning är mycket positivt enligt min uppfattning eftersom det kan göra uppgifterna mer underhållande för de som inte redan älskar statistik.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka