söndag, april 09, 2006

Svar på mejl från Tromb

Sent om sider har det kommit in ett svar från Tromb-redaktionen angående mitt inlägg tidigare i höstas om det gnälliga numret 3/05. Här kommer mitt svar, Tromb-mejlet finns längre ner:

Hej Pelle!

Kul med respons, även om det gått en tid sedan jag skrev mitt blogginlägg om Tromb. Efter en del letande i min lägenhet hittade jag numret i fråga (3/05) så jag ska försöka att möta dina kommentarer och undringar. Jag borde också tillägga att jag inte läst de två (?) nummer som kommit ut sedan dess.

Du undrar i ditt mejl vad det är som jag tycker är gnälligt med Tromb och menar att om "man saknar bra sakargument vinner man ju alltid poänger och debatten genom att kalla kontrapartens fakta för gnällig/gnälligt". Som jag skriver i mitt inlägg tycker jag att alla frågor som tas upp i tidningen - lobbying, dålig ungdomsrepresentation i de politiska partierna, ekonomiska klyftor mellan generationerna och inkomstgarantier för riksdagsledamöter - är relevanta och intressanta. Det som gör mig besviken är att frågorna inte ges något djup.

Visst är det viktigt att presentera statistik, men statistik utan kommentar eller analys förlorar mycket av sitt värde. Okej, ungdomsrepresentationen är låg eller ickeexisterande i de flesta kommunfullmäktige, så långt en intressant observation. Men sen då? Varför är den så låg? Blir ungdomar motarbetade? Är det ungdomarna själva som inte bryr sig? Är det kanske så att ungdomar engagerar sig politiskt på andra sätt och medvetet väljer bort de etablerade maktkanalerna? Är det kanske t.o.m. bra att ungdomar avstår från att ta plats i gamla mossiga partistrukturer?

I Tromb lägger man skulden på 40-talisterna och menar att de utgör "en särskilt girig generation" och det kan man ju tycka. Men frågan är om det är särskilt konstruktivt och om det tar oss någonstans i diskussionen om ungdomsengagemang i politiken. Jag kan själv hålla med om tanken att 40-talisterna har fört en navelskådande politik utan långsiktighet, något jag själv skrivit flera blogginlägg om. Men utan att precisera på vilket sätt 40-talisterna är "en särskilt girig generation" blir det inte något annat än just gnäll.

Ett förtydligande: det tog mig inte fem minuter att läsa igenom hela tidningen (så fort går det inte att åka tåg från Lund till Alvesta), utan det var huvudartikeln "Inte som du…" om våra aliens till riksdagspolitiker som tog så lång tid. Artikeln är egentligen ingen artikel utan snarare sju ingresser med snygga foton till. Varje ingress har en potentiellt mycket intressant artikel att kompletteras med, men de artiklarna lyser med sin frånvaro.

En artikel som faktiskt fördjupade sig i ämnet, och därigenom även kompletterade artiklarna om ungdomsrepresentation, var "Demokratiska röstskolkare?" om konsumentmakt, som väcker tanken att demokrati kan vara mycket mer än röstdeltagande och platser i kommunfullmäktige. Intressant!

Anledningen till mitt utbrott på Tromb var att jag hade hoppats på ett ingående och analyserande samhällsmagasin ur ett ungdomsperspektiv, eftersom det verkligen skulle vara välbehövligt i dagens svenska tidningsträsk där det är näst intill omöjligt att hitta något läsvärt. Min besvikelse blev därför stor det visade sig att Tromb inte levde upp till förväntningarna.

Avslutningsvis för att svara på din fråga, både jag och min blogg är religiöst och partipolitiskt obundna och representerar inga andra åsikter eller intressen än mina egna.

Vänliga hälsningar
//Erik

-------

Hej Erik!
Lite sent om sider läste vi på tidningen Tromb din betraktelse av vår tidning om: "timmertruck med gnäll som man får levererad med det senaste numret av samhällsmagasinet Tromb."

Tror att det avser Tromb nr 3/05 och vi har sedan
dess också gett ut ett par tidningar till och tidigare också ett par böcker på liknande tema.

Men eftersom vi tycker att det är viktigt med läsarrespons vill jag gärna fråga dig vad det är som du menar är gnälligt? Är det månne att vi redovisar det faktiska läget när det gäller den bristande representativiteten
i de politiska församlingarna I Sverige? (Unga i åldern 18-29 år har 1,4 % av mandaten i riksdagen trots att de motsvarar 19 % av väljarkåren samtidigt som ålderskategorin 50-64 år har egen majoritet i riksdagen, trots att de bara motsvarar 25 % av väljarkåren.)

Eller kanske att vi i det följande numret redovisar att de ekonomiska generationsskillnaderna mellan yngre och äldre generationer tredubblats på tjugo år. Ska vi kanske undvika att redovisa det faktaläget så att du slipper känna att det är fel och gnälligt?

Läser att du själv skriver en magisteruppsats i statsvetenskap om miljöpolitik och etanol. Utgår ifrån att du helt och hållet undviker att nämna problemställningarna inom området i den uppsatsen? Det skulle ju lätt kunna betraktas som gnälligt.

Om man saknar bra sakargument vinner man ju alltid poänger och debatten genom att kalla kontrapartens fakta för gnällig/gnälligt. Ett fullständigt lysande retoriskt formgrepp att vara stolt över? Bloggande tycker jag är bra. Fler människor behöver komma till tals med sin uppfattning. Men kanonbra om man i sitt tyckande om tex tidningar då och då läser tidningen man tycker sig ha anledning att såga.

Med ditt miljöintresse, läste du tex reportaget ”Demokratiska röstskolkare” om rättvisemärkt, kravmärkt och ekomärkt i tidningen? Nåja. Vi tycker att det är bättre om våra läsare blir förbannade än om de blir likgiltiga. Läs gärna någon mer av våra tidningar. Du har chans att blir förbannad och fördöma dom sisådär 4-5 gånger om året. Annars finns det ju alltid någon nördig datatidning, hus & hem, villa & trädgård, Expressen, Aftonbladet och Hänt i Veckan med deras lysande journalistik som du kan läsa.

Läste för övrigt tex din blogg ”Framtiden är välutbildad och arbetslös” som kanske hade kunnat funka som ”gnällig” och probleminriktat personligt debattinlägg och politiskt krönika hos Tromb trots att vår tidning är noga med att betona vår roll som oberoende, partipolitiskt obunden och religiöst obunden.

Jag hoppas också att du inte tar illa upp om jag frågar din om dina synpunkter på din blogg är personliga eller om du därigenom representerar något partipolitiskt intresse eller någon form av branschorganisation, idérörelse eller intresseorganisation?

Mvh

Pelle Oskarsson
Chefredaktör Tromb
www.tromb.net

Kommentarer:
Tromb har även gett ut boken "De kallar oss slackers" där de mer detaljerat går in på det som du efterlyser - dvs ungdomars mer alternativa sätt att engagera sig och nätverka idag än just i partipolitiska ungdomsorganisationer - (såsom exempelvis 40-talisterna hade stark tradition att göra (ja, internet fanns ju inte när de var unga)). Tromb tar för övrigt emot artiklar - jag har själv blivit erbjuden att skriva en då jag frågade, men jag har inte kommit till skott än... Men du kanske känner dig manad? De blir nog glada
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka