onsdag, juni 28, 2006

Tråkig fotboll, tråkigt val

Åttondelsfinalerna i fotbolls-VM bjöd inte på någon större underhållning. Mycket tillknäppt defensivt spel även i de matcher där det gjordes många mål. Mina omdömen match för match ser ut såhär:

Kvartsfinalerna ser roligare ut, med undantag för Italien – Ukraina, men som jag ser det så är frågan bara vilka som Brasilien får möta i finalen, Tyskland eller Argentina. Jag tror på Tyskland.

För Sveriges del kan jag inte låta bli att återknyta till min teori om den positiva korrelationen mellan fotbollslandslagets prestation och socialdemokratiska valframgångar. Någon alliansbloggare, har glömt vem, hoppades att det inte skulle gå alltför bra för Sverige i VM eftersom det skulle göra folk glada och nöjda. Väljare som är glada och nöjda tenderar att rösta på regeringspartiet. Det ligger nog en hel del i det.

En jämförelse med fotbolls-VM 2002 kan vara på sin plats. Resultatmässigt en nästan identisk turnering för svensk del, byt bara ut Trinidad och Tobago mot Nigeria och Paraguay mot Argentina. Och så förstås Tyskland mot Senegal. Ändå var det en helt annan turnering då, för fyra år sedan, händelserik och spännande inte bara för svensk del. Om man utifrån detta ska tolka hur valet i september kommer bli så tycker jag att allting pekar på en jämngrå tillställning med förutsebara utspel och defensiva strategier. Och så vinner sossarna tillslut i alla fall.


Kommentarer:
Det är väl ganska uppenbart att en regering som håller sina medborgare på gott humör blir återvalda, och tvärt om.

Vill minnas att Johan Norberg skrev något bittert om nåt otacksamt folk i Sydamerika som hade röstat bort en nyliberal regering som förde en politik som ledde till galopperande fattigdom. Ungefär som i Slovakien nyligen.

Och, precis som i fotbolls-vm handlar val om att det inte räcker med att vara bäst på träning, man måste leverera på plan.
 
Jag säger heja Ukraina!
(Och det säger jag inte p.g.a. nyliberala värdegrunder utan p.g.a. att fotbollens världskarta ständigt måste ritas om! Variety is the spice of life.)
 
Nils: Absolut ska en regering bli omvald som håller sina medborgare lyckliga. Men fotbollen har ju ingen eller mycket svaga kopplingar till nationell politik, ungefär som att vinna valet på det fina vädret. Sen kan jag tänka mig att det finns många exempel på bittra liberaler som förbannar de oupplysta fattiga folken som inte vet sitt eget bästa, och inte ser välsignelsen i 15-timmars arbetsdagar vid monteringsbanden hos någon undertillverkare till Sony.

Jonas: Borde inte du säga heja England? Får du inte spö annars?
 
Jag håller med så himla mycket, Jonas. Frankrike var som en dröm igår. Dessutom har de mästerskapets snyggaste anfallare, som nu också kan titulera sig bonafide brassedödare extraordinaire!
 
Jo, det var väl det? Frågan är hur man ska bedöma landslagets resultat. Det gick ju inte åt skogen, men slakten som de blev utsatta för i åttondelen la ju lite sordi på stämningen. Nu är ju vädret så himla bra, så det kan ju också bidra till att folk blir glada.
 
Fast om man ska se turneringen som helhet så kanske det pekar på ett spännande val i alla fall. Hur många trodde att både Argentina och Brasilien skulle åka i kvarten?

Jag vill också ta tillfället i akt att återigen påpeka hur kass fotbolls-VM är TV4, den här gången i semifinalerna. Jag tror att det som stör mig mest inte är deras upp-över-mina-öron-över-hela-min-kropp-tråkiga expertkommentatorer eller Wenströms lågstadiepekande på slutspelsträdet, som att han utgår ifrån att TV4:s tittare är idioter (vilket de kanske är i vanliga fall, vad vet jag). Nej, det värsta är bildproducenten verkar ha stängt köket efter matchen. "Nu kan vi bara göra varma mackor" kan man höra honom hojta från kontrollrummet. Dessa varma mackor utgörs av repriseringar av matchens mål, om och om och om igen. Och detta bildunderlag ska de försöka göra ett helt "VM-magasin" av. Ynkligt!
 
F.ö. är det tydligt för alla att se vilket usel tippare jag är. Tyskland-Brasilien i final... inte många rätt där.
 
Ja, det vore ju synd att spränga tablån bara för en ynka VM-finals skull.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka