torsdag, juli 20, 2006

Smålögner från Dell och Lidl

Visst, vi vet alla att reklam i regel ska tas med en nypa salt. Reklam är fluff utan innehåll där man försöker skapa en påhittad, fantastisk och glamorös verklighet runt något som i själva verket är ytterst ordinärt. Coca Cola är ingen livsstil, det är sockrat och kolsyrat vatten med lite artificiella smak- och färgämnen i. Och trots att reklamen hävdar motsatsen är det nog ytterst få, om ens någon, som får orgasm av ett hårschampo, även om det kommer från Herbal Essences. Men jag kan leva med sån reklam. Det är något harmlöst med att försöka göra vardagen till något större. Då är det svårare med reklam som kommer med rena lögner. Två exempel som jag lagt märke till den senaste tiden:

Småfascistiska livsmedelskedjan Lidl påstår i sin reklam att man alltid kan handla ”billiga grönsaker till högsta kvalitet” i deras butiker. Vem som helst som varit i närheten av en grönsaksdisk på Lidl vet att det är lögn. Inte ens om man töjer riktigt mycket på sanningen kan någon hävda att grönsaker man handlar där är av ”högsta kvalitet”, om man inte med högsta kvalitet menar överbesprutat och smaklöst som producerats långt bort och säljs av butiksbiträden som inte får gå med i facket."Hej, vi får inte gå med i facket, kul eller hur?"
Foto: Lidl

I en reklamfilm för världens största datortillverkare Dell ser man en fiskare i sin båt på drift mot ett vattenfall. Först när fiskaren är farligt nära vattenfallet vänder han sig om mot sin motor och drar igång den för att åka uppåt floden igen. Speakern säger att man på Dell vet hur högt kunderna värderar driftsäkerhet. En Dell kan man lita på. Jag och många Dell-kunder med mig vet att det är lögn. Datorn som denna text skrivs på, en Dell Inspiron 5100 laptop har ett löjligt underdimensionerat chassi och ett värmeutblås på undersidan. Detta gör att min Dell blir överhettad och stänger av sig själv om för många fönster är öppna samtidigt, om man spelar upp en film eller om man försöker köra krävande program som Photoshop eller Azureus. Intryck från många olika håll säger, tvärt emot reklamen, att Dell tillverkar notoriskt driftosäkra datorer.

Lidl och Dell, två exempel som kanske inte är så himla anmärkningsvärda, men just det är min poäng. Ingen verkar bry sig om att dessa två storföretag kommer undan med att kränga skit samtidigt som man påstår att det är produkter av ”högsta kvalitet”. Jag manar inte till något konsumentuppror, men lite krav kan vi väl ändå ställa, både på grejerna vi köper och på reklamen som får oss att köpa dem.


Kommentarer:
Jämfört med ICA-handlaren, Konsum, Netto Och Willys har Lidl bättre grönsaker i alla fall. Jämför du med egenodling?

Jag är lite trött på att man tillåter PR-maskinerna på ICA och LRF att sätta agendan på debatten. Det är klart som sjutton att man vill tillbaka till den gamla oligopolmarknaden med usla produkter till hutlösa överpriser.

Om man som jag lagar mat till en hel familj och är matintresserad och dessutom inte direkt rik så kan man inte handla på saluhall eller gårdsbutik jämt som du föreslår.

Mr Hanaga
 
Jag vill verkligen inte ha tillbaka något matoligopol. Det är kalas att priserna pressas och ICA och de andra utsätts för lite sund konkurens. Men nu var det inte riktigt det jag skrev om och varifrån du fick det där med gårdsbutiken förstår jag inte.

Det som stör mig är slentrianlögnerna. Kvaliteten på Lidls grönsaker varierar naturligtvis, men ingen kan påstå att de håller "högsta kvalitet". En petitess måhända, men det är sånt jag kan störa mig på i den tryckande sommarhettan.
 
Men LidL sponsrar ju världens största hund evenemang: Muttfest 2008 i Beijing!!!!
http://muttfest.blogspot.com/
 
Men Lidl sponsrar ju världens största hund evenemang: Muttfest 2008 i Beijing!!!!

Jösses, det hade jag glömt! Inget företag med ett sånt egagemang kan vara alltigenom dåligt.
 
Muttfest. Fniss. För övrigt blir jag lite rädd för den där tyska Lidl-bilden du illustrerar ditt sommargnäll med, Erik. Deras knivskarpt blåa ögon penetrerar din själ. Bara så du vet.
 
Deras knivskarpt blåa ögon penetrerar din själ.

Visst är det läskigt! Jag tar inte ansvar för vad som händer med er som tittar på den där bilden för länge.
 
SMÅLÖGNER FRÅN ERIK!!!

Jag jobbar i en Lidlbutik i Skåne och är med i facket! Min chef och mina kollegor är faktiskt riktigt trevliga, och därför trivs jag. Om någon är småfascist är det nog inte nån av oss utan du!

När det gäller frukt och grönt så har vi instruktioner om att ta bort allt som inte håller absolut högsta kvalitet. Upplägget i butiken är enkelt men det har inget med kvalitet att göra.

Dessutom så är det så att när jag ibland handlar hos konkurrenterna ser jag att deras frukt kommer från samma leverantörer som vi har, eftersom deras frukt säljs i exakt samma kartonger som hos oss! Är den också överbesprutad och smaklös??

Börja jobba extra hos oss istället och ta reda på fakta och tjäna samtidigt välbehövda extrapengar innan du skriver strunt!!

Själv handlar jag oftast hos Lidl eftersom jag vet att vi har bra kvalitet och jag känner till våra generösa regler om hållbarhetsgaranti.
 
Hej, hur var det där med relativiteten? Jag tycker det beror på var och en vad den anser är bra kvalitet, hur man tyder reklamen och vad man går på.
Var och en ser världen från sin syn
och bestämmer sin egen sanning.

Förresten, hur fick du lov av dem två anställda att lägga ut deras bild här?

Hälsning från Småland och tack för ordet.

*Romy*
 
Anonym: Jag gläds med dig att dina arbetsförhållanden är bra och att du är med i facket. Mina faktauppgifter var uppenbarligen felaktiga. Även om det är rätt symptomatiskt för Lidl att du inte uppger din identitet. Insyn är inte direkt kedjans adelsmärke. Om jag ska vara riktigt elak: hur vet jag att du inte sitter på Lidls PR-avdelning och skriver detta?

Jag kan iofs. svara på det själv direkt: Därför då skulle du stämt mig och tvingat mig stänga bloggen eftersom jag använder bilden på de läskiga anställda utan tillstånd.

Nu vill jag inte få det att framstå som om det här är någon hjärtefråga för mig, men efter att ha sett den där reklamen typ ett dussin gånger till så har jag noterat att de lovar "varor av högsta kvalitet" och inget annat.

Tack för informationen om grönsakshanteringen på Lidl. Det låter ju bra (på riktigt). Men återigen vill jag poängtera att jag aldrig påstått att det skulle finnas bättre grejer på ICA eller Konsum än på Lidl. Min Konsum-butik på hörnet har de värsta grönsakerna i universum. Det är skitsnacket i reklamen jag är ute efter.

Romy: Hej, hur var det där med relativiteten? Jag tycker det beror på var och en vad den anser är bra kvalitet, hur man tyder reklamen och vad man går på.

Påstår man att något är av "högsta kvalitet" så är inte det något relativt. Det betyder att det är av högre kvalitet än allting annat.
 
Erik har rätt angående DELLs laptop: har haft problem med överhettning sedan jag köpte den. Skriver på den just nu: en Dell Inspiron 1100. SKRÄP. Aldrig mer Dell. Dessutom har två hårddiskar på tre år rasat = skandal. mvh fredrik@christiansson.se
 
Har arbetat i fem år för ett stort IT-konsultföretag där alla anställda får en Dell laptop. Har aldrig någonsin under dessa 5 år haft något problem med någon av mina Dell-datorer och inte heller har jag hört talas om någon annan som har det. Vi är 600-700 personer, alla med varsin Dell.

Nu arbetar jag för en annan firma och behöver köpa en ny laptop för privat bruk. Med anledning av mina goda erfarenheter av Dell i jobbet kommer jag förmodligen att köpa en Dell.
 
Lidls, coops, citygross och willys använder sig av samma importör av frukt och grönsaker. ICA importerar själva men de köper in från samma leverantörer. Så var är skillnaden någonstans? ICA däremot packar om i sina egna kartonger och sätter på sina egna märken vilket är slöseri på resurser och pengar som konsumenterna betalar i slutändan.
 
Dell vet jag inget om, så det kan stämma. Men när det gäller Lidl så snackar du skit. Maken till bra kvalitet till lågt pris får man leta efter. Visst kan man hitta en och annan slokande grönsak där, men var kan man inte det? Jag ska bara ta ett exempel; fruktjoghurt. Köper du Arla (eller något annat svenskt) så finns knappast någon frukt i. Köper du Lidls egen så ligger de massor med god frukt i joghurten. Dessutom är den billigare! Den här tendensen gäller i stort sett rakt igenom hela sortimentet. Till sist vill jag säga att Lidl har dubbelt så trevlig personal som dom andra. Sträck på er!
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka