måndag, september 10, 2007

Är sexism och homofobi idrottens kärna?

Sverige spelar 0 – 0 mot Danmark i lördagens kvalmatch till fotbolls-EM 2008. Det är en underhållande, jämn och välspelad match som speciellt utmärks av en Zlatan i högform. Hemma hos mig är det som vanligt när Sverige spelar EM-kval. Jag sitter som klistrad framför teven och tar endast motvilligt emot signaler från omvärlden. Glädje blandas med förskräckelse och spänd förväntan och det heter inte ”danskar” utan ”danskjävlar”. Sen är matchen över och allt blir som vanligt igen.

Men det var (nästan) inte (alls) det jag tänkte skriva om, utan om septembernumret av Arena (som f.ö. fått sig en grafisk ansiktslyftning) där Magnus Linton skriver en fräsande kolumn om hur gayrörelsen lägger sig platt för en homofob idrottsdito.



”Att sport som fenomen – kommersiellt, kulturellt, estetiskt – är världens
viktigaste homofobigenerator är ingen slump utan självklart. Om man så samlar
all jordens goda liberala vilja kan det inte dölja det faktum att idrottens
sexistiska elitism inte är ett olyckligt skal som kan reformeras bort, utan
kärnan – själva poängen.”


Jag har själv skrivit om sexismen inom idrotten – senast här, om dåvarande JämO Claes Borgströms utspel om prostitution och fotboll. Han möttes givetvis av förakt och öppet hat från sedvanliga representanter av idrottsrörelsen, som högröda hoppade upp och ner i sin vilja att personligen förklara för Borgström vilken jävla fjolla han var och att han uppenbarligen inte hade en aning om vare sig prostitution eller fotboll.

Det var just den svenska idrottsrörelsens talande oförståelse för sexismen inom fotbollen som var poängen med Borgströms utspel. Och samma poäng gjordes på årets Pride-festival – dock omedvetet denna gång. Linton skriver om hur kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth i sitt invigningstal lyckas förolämpa hela hbt-världen genom att säga att ”politiskt tycker jag inte man ska tala om grupper – utom när det gäller idrott”. Det som upprör Linton är att ingen protesterade mot kulturministerns uppenbart föraktfulla inställning mot ”grupper”. Framför sig hade hon ju en samling människor vars frihetskamp till stor del vilar på synliggörande av just gruppförtryck.

Inom idrottsrörelsen verkar inte sexism och homofobi ses som något strukturellt. Där är det uteslutande enskilda individer som gör sig skyldiga till snedsteg. De har ingenting med idrotten i sig att göra, som istället är en hälsosam och välgörande folkrörelse som för människor samman och är blind för etnicitet, kön och sexualitet. Antagligen är det därför som kulturministern också är villig att göra ett undantag från sin anti-strukturella linje när det gäller just idrott. Här och endast här är det möjligt att tala om grupper utan att beröra strukturer.

Men i samband med Pride-festivalen fick vi se en annan bild. Jonas skriver om idrottsklubbarnas ovilja att delta i evenemanget, samtidigt som han tar upp fallet Justin Fashanu, som visar hur det kan gå om man är öppen med sitt ”avvikande” beteende. Lintons påstående, att sexismen och homofobin är själva poängen, kanske inte är så långt från sanningen. Kanske är det just därför som idrottens representanter sparkar så kraftigt bakut. Skulle man gå till botten med anklagelserna om sexism och homofobi så eroderar själva grundbulten i rörelsen; det förhärligade machoidealet och föraktet för svaghet och avvikande beteende.

Men jag vägrar ändå att tro att allt hopp om en jämställd idrottsvärld skulle vara ute. Jag vill fortsätta titta på EM-kvalet, och jag kommer göra det utan att känna någon skuld. Jag kommer också fortsätta att lägga märke till det homosociala och homoerotiska som bubblar under ytan. Som i den klassiska Jan Stenmark-bilden, där två fotbollsspelare står och kramas i en skogsglänta, med bildtexten, ”om någon ser oss så ser det bara ut som om vi just gjort mål”.

Kan inte idrott vara lite mer så här? Från Mark Simpsons blogg.

Kommentarer:
Jag har inte lyckats hitta den i Sverige ännu, men den engelske före detta landslagsspelaren (med i VM 1998 tex) Graeme Le Saux har nyligen komnit ut med en bok om hur det är att vara fotbollsspelare då alla, publik, motståndare, press, bestämt sig för att skulle vara homo (han gillade konst mer än att supa).Till och med Beckham ska ha kallat honom "bögjävel" på planen, och det var inte långt borta att le Saux lade, som det heter, skorna på hyllan. Jag håller på med ett inlägg om det, uppe i veckan...
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka