torsdag, februari 22, 2007

Lägg ner svensk vapenindustri

Uppdrag gransknings dokumentär om försäljningen av JAS 39 Gripen till Tjeckien är samtidigt både spännande och frustrerande. Spännande eftersom det är en välgjord film om skumraskaffärer och korrupta personer som hanterar astronomiska summor pengar. Frustrerande eftersom sakernas tillstånd verkar hopplöst och ingenting kan ändra verkligheten: att en grupp åldrande män i kostym smörar in varandra och håller varandra om ryggen.


JAS 39 Gripen - svindyrt

Man måste naturligtvis vara naiv för at
t tro att affärer i mångmiljardklassen kan fortlöpa utan fiffel. Vapenindustrin brottas med imageproblem när det gäller korruption. Bilder av leende shejker i solglasögon som glider omkring med oljepengar kommer upp i huvudet. Men i Sverige sysslar vi inte med korruption. Vi ligger jättehögt upp på Transparency Internationals lista över renhåriga länder. Våra idrottare dopar sig inte, vårt nötkött är fritt från Creutzfeldt-Jakob och våra politiker och företagsledare spelar tjyst.

Så vad ska man göra med Uppdrag gransknings dokumentär som redovisar att över en miljard kronor betalats ut till ljusskygga individer med konton i skatteparadis, i syfte att kränga stridsplan till Tjeckien? Tja, från industrin kommenteras uppgifterna med att det inte är så mycket att höja på ögonbrynen åt. När det rör sig om så stora affärer måste man lägga lite extrapengar på representation.

I gårdagens Studio Ett i P1 säger Jan Nygren, tidigare vice VD på SAAB, numera ordförande för Försvarsindustriföreningen, att det finns intressen som vill odla myten om en korrupt vapenindustri. Egentligen fungerar vapenhandel precis som vilken annan industri som helst, menar han. Han fortsätter sedan att tala om motköp, något som ingen har frågat om och som inte tas upp alls i dokumentären. Dock har Nygren ingenting att säga om mellanhänderna eller ”agenterna” som enligt Uppdrag granskning har tagit emot över en miljard kronor av Gripen International. ”Nu kallar man de för ’hemliga agenter’ och det gör att det får en speciell touche”, säger han. Om det nu är så normalt och allmänt accepterat med sådana agenter, varför vill ingen kännas vid dem? Om Nygren är bekymrad över vapenindustrins imageproblem, varför inte berätta för lyssnarna hur det går till när man säljer JAS?

Försvar- och vapenindustrin är problematisk eftersom tillverkningen och handeln nästan alltid involverar stater. Och om stater är involverade är medborgarna det likaså. JAS-projektet skulle aldrig ha existerat utan statliga initiativ. Det har pumpats in massor av skattemiljarder för att göra verklighet av planerna på ett svenskt stridsflygplan. Likadant på köparsidan. De tjeckiska skattebetalarna står för fiolerna. Alltså gäller inte samma moraliska regler för SAAB som för andra privata industriföretag. Man representerar inte bara sig själv utan hela Sverige. Och när man pumpar in mutor för att smörja presumtiva spekulanter är det inte företagsledare utan folkvalda parlamentsledamöter man handskas med.

Gripen International agerar säkert på samma sätt som alla andra. Antagligen går det inte att sälja vapen utan att ge mutor. Frågan är då varför Sverige måste vara världens största vapenexportör, sett per capita. För mig är det högst omoraliskt av en regering som ger sken av att främja fred, avspänning och demokrati, att samtidigt göra allt man kan för att pumpa ut än mer vapen på världsmarknaden. Nej, lägg ner svensk vapenindustri så kan vi vara på köparsidan om bordet istället. Då har vi det höga nöjet att ge fingret åt de som vill muta oss, samtidigt som vi gör världen till ett lite säkrare ställe.

Andra delen av Uppdrag gransknings dokumentär går nästa söndag.

Kommentarer: Skicka en kommentar

<< Tillbaka